Helir-Valdor Seeder: Eesti vajab arutelu ja konkreetseid samme, mitte hiiglaslikke elektriarveid

Helir-Valdor Seeder
, Isamaa esimees
Copy
Helir-Valdor Seeder (Isamaa)
Helir-Valdor Seeder (Isamaa) Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

ELEKTRI, soojusenergia ja gaasi hind löövad rekordeid, aga Eesti valitsus on talveunes. Inimesed ja ettevõtted vaevlevad hinnašoki ja kasvava inflatsiooni käes, aga Reformierakond ja Keskerakond vaidlevad juba mitu kuud otsustusvõimetult energiakriisi leevendamise üle.

Ei sobi käibemaksu langetamine, ei sobi taastuvenergia ega CO2 tasu hüvitamine, ei sobi börsiväline elekter, ei sobi ka avaldusi esitamata kompenseerimine müüjate kaudu. Lõpuks jõudis valitsus tulemuseni, mis on rohkem asendustegevus kui lahendus.

Tarbijatele kompenseeritakse osaliselt võrgutasu, mis moodustab energia hinnast ainult kümnendiku, aga elektri hind on aastaga kallinenud üle kahe korra ja gaas lausa neli-viis korda! Lisaks hakatakse hüvitama bürokraatlikult avalduste alusel ja ajutiselt ning ainult osale tarbijatele tagantjärele ja osaliselt kulutusi energiale.

VALITSUSE prognooside kohaselt kvalifitseerub toetuste saajaks üle poole eesti rahvast. Viljandimaa 45 000 elanikust hakkavad abi küsima tuhanded. Kõik need inimesed peavad avaldustega ning oma tulusid ja kulusid tõestavate dokumentidega kohalike omavalitsuste poole pöörduma. See on sõge ja kilplaslik lahendus energiakriisile nii lühiajaliselt kui ka pikemas perspektiivis, kus kõrged ja kõikuvad energiahinnad jäävad tõenäoliselt aastateks.

Isamaa on algatanud elektrituru reformi, mis annaks kodu- ja väiketarbijatele valikuvabaduse osta elektrit börsihindadega või börsiväliselt universaalteenusena, mille hinna kooskõlastab konkurentsiamet. Elektrituru seaduses soovime sätestada turgu valitsevale elektritootjale kohustuse müüa elektrimüüjatele elektrit universaalteenuse kohustuse täitmiseks. Müüdava elektri hind tohib sisaldada põhjendatud kulusid ja tulukust. Selline regulatsioon võimaldab välistada absurdsed hiigelhinnad ja olukorra, kus ostame ka Eestis toodetud odavama elektri börsi kaudu ülikallilt tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles