Mait Allas: kumm on seks!

Mait Allas
, Viljandi vallavolikogu esimees (Reformierakond)
Copy
Piparkoogid, jõulud ja pandeemia. Pilt illustratiivne
Piparkoogid, jõulud ja pandeemia. Pilt illustratiivne Foto: Madis Veltman

TERVISE ARENGU INSTITUUDI ennetuskampaania "Kumm on seks" on praeguseks enam kui kümme aastat vana. See kutsus üles inimesi kasutama suhtes juhusliku partneriga kondoomi. Kui tuua paralleel tänasesse päeva, siis võiks öelda, et vaktsiin on vabadus.

Vabandan siinkohal kõigi lugejate ees, kes lootsid, et sellise pealkirjaga artiklis me koroonast ei räägi.

MIDA on neil kahel pealtnäha nii erineval tootel nagu vaktsiin ja kondoom siiski ühist? Mõlemad annavad sulle turvatunnet. Kumbki ei garanteeri, et sa endale haigust külge ei saa, kuid ettevaatusabinõuna on mõlemad väga asjakohased. Miks me kindlustame oma autot, elu, tervist või kinnisvara? Sest see annab meile turvatunde, et kui midagi peaks juhtuma, mis ei ole planeeritud, siis on meie kukkumine pehmendatud. Vaktsineerimine on odavaim tervisekindlustus, sest seda saab teha suisa tasuta.

Vaktsineerimisotsus on puhas kaalutlusotsus, mille tegemise aluseks inimene kogub, analüüsib ja sünteesib erinevaid andmeid. Mis räägib vaktsineerimise kahjuks ja mis kasuks? See protsess võtab aega ja tuleb arvestada, et inimene ei ole robot, tal on tunded ja emotsioonid, mida teised inimesed saavad mõjutada. Kas minu otsus vaktsineerida tekkis päeval, mil esimene vaktsiinisaadetis detsembris Eestisse jõudis? Kindlasti mitte. Kas minu jaoks oli otsus märtsis kindel? Ei olnud veel. Mina langetasin otsuse mais ja lasksin teha süsti kohe esimesel võimalusel. Saadavad kasud kaalusid mäekõrguselt üles kõik võimalikud negatiivsed stsenaariumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles