Transpordiamet hoiatab: teed on talvised ja jõululaupäeva öösel sajab palju lund

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Transpordiamet palub autojuhtidel meeles pidada, et talvistel teedel tasub olla väga tähelepanelik. Pilt on illustratiivne.
Transpordiamet palub autojuhtidel meeles pidada, et talvistel teedel tasub olla väga tähelepanelik. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Transpordiamet andis teada, et ilmaprognoosi kohaselt tulevad Eestis kõikjal kaunid ja lumised jõulupühad, see aga tähendab, et teedel võib esineda libedust.

Teehooldajad töötavad transpordiameti kinnitusel ka pühade ajal, jälgivad ilma- ja teeilmaprognoose ning teevad vajaduse korral nii lume- kui ka libedustõrjet. Siiski tuletab amet liiklejatele meelde, et teeolud võivad olla talviselt libedad. Ohutuks liiklemiseks tuleb valida teeoludele vastav sõidukiirus ning -stiil.

"Tuleb arvestada võimaliku libeduse, pikema pidurdusmaaga ja planeerida rohkem aega sihtkohta jõudmiseks," märkis transpordiameti maanteehoiu teenistuse direktor Raido Randmaa ja kutsus üles talvistel teedel rahulikult sõitma. "Mitte keegi ei taha, et õnnetuse tõttu jääks jõululauas koht tühjaks."

Randmaa lisas, et jõulude ajal tuleb ette kolonnis liiklemist: linnad voolavad tühjaks ning teedel on sõidukeid palju. "Seda tähtsam on hoida pikivahet ja vältida tarbetuid möödasõite, sest talvistes oludes muutub see niigi ohtlik manööver veel ohtlikumaks," toonitas Randmaa.

Ta tuletas sõidukijuhtidele meelde, et hooldemasinale vastu sõites tuleb hoida tee serva, sest sahk ulatub üle tee telgjoone, et tee keskele ei jääks valli. Alustades hooldemasinast möödasõidu, tuleb veenduda selle ohutuses ning arvestada, et hooldemasinast eespool olev tee võib olla hooldamata.

Hooldeautod on näha ka liiklusrakenduses Waze, mis tihtipeale annab liiklejale infot ka aeglasema sõidutempo kohta.

Neljapäeval on teekatted põhi- ja tugiteedel lumised. Üle Eesti esineb sajuhooge. Tihedam lumesadu on Põhja-Eestis ja Virumaal. Tugeva tuule tõttu esineb tuisku. Puhub edelatuul 5–10, puhanguti kuni 14, põhjarannikul kuni 18 meetrit sekundis.

Ilmaprognoosi kohaselt püsivad Eesti põhjaosas päeva jooksul lumesadu ja tuisk. Saartel ja läänerannikul tõusevad temperatuurid nulli lähedale ning on oodata lörtsisadu. Teed muutuvad libedaks. Õhutemperatuur on –2 kuni –7 kraadi, läänerannikul tõuseb temperatuur –2 kraadist ühe plusskraadini.

Jõululaupäeva öösel sajab rohkelt lund, tuiskab, lisanduva lume hulk on ligi 10 sentimeetrit. Eesti lääneservas sajab lühikest aega lörtsi, on jäiteoht. Õhutemperatuur ulatub miinus kolmest ühe plusskraadini. Puhub tugev edela- ja läänetuul, vastu hommikut pöördub tuul Hiiumaalt ja Soome lahe äärest alates põhjakaarde ning ilm muutub kiiresti külmemaks. Teepinnad muutuvad jäiseks.

Viljandis on riigi ilmateenistuse ennustuse järgi kõige soojem jõululaupäeva varahommikul kella kolme ja nelja vahel, kui kraadiklaas peaks näitama õige pisut alla nulli. Jõululaupäeva õhtul kella kuue paiku võib termomeetril näha aga 13 miinuskraadi.

Tee- ning sõiduoludega tasub enne sõidu alustamist tutvuda portaalis www.tarktee.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles