ARVUSTUS ⟩ Kaks veekindlat venda, volditavad nutifonid Flip ja Fold

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Samsung Galaxy Z Fold3 5G sulpsab akvaariumi muretult ja väljub hiljem veest töökindlalt.
Samsung Galaxy Z Fold3 5G sulpsab akvaariumi muretult ja väljub hiljem veest töökindlalt. Foto: Elmo Riig

Kui ma ise ostaksin enam kui 2500 euro eest kaks veekindlat mobiiltelefoni, siis ilmselt ma neid ujutama ei kipuks. Aga kui tootja loal on võimalik väidet kontrollida, tuleb seda muidugi teha.

Volditavad nutitelefonid pole midagi uut, kuid nüüd on Lõuna-Korea firma astunud sammu kaugemale. Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma toobki olulisemate uuenduste seast esile just veekindluse, mis on tema andmeil volditavate telefonide maailmas ainulaadne. Lisaks nimetab ta võimalust kasutada suuremat voldiktelefoni puutepliiatsiga, mida seni on saanud teha vaid Note-seeria mudelite ja kevadel turule tulnud S21 Ultra telefoni puhul.

Minu silmis on need kaks voldiktelefoni justkui vennad. Üks on kokkupandult peaaegu ruudu kujuga ja avatult tavalise nutifoni mõõtu, teisega on lood just vastupidi. Mõlemad on suletuna korpulentsed. Ruuduks sulguva nimi on Galaxy Z Flip3 5G ja ruuduks avaneva nimi Galaxy Z Fold3 5G. Samsung saatis Sakalale mõlemad mudelid korraga ning lihtsama loetavuse huvides esinevadki nad selles leheloos kui Flip ja Fold.

Nii nagu köidab tähelepanu nende olemus, avaldab muljet ka hind. Telefonid jõudsid toimetusse novembri teisel poolel, mil kolme sidefirma e-poe andmeil maksis Flip 999–1099 ja Fold 1499–1899 eurot. Hind oleneb müüjast, telefoni mälumahust ja sooduspakkumisest.

Esimene emotsioon

Mõlema telefoni avamiseks tuleb rakendada üksjagu jõudu, sest hinged liiguvad raskelt. Kahe käega aparaati lahti tehes kippusin ikka ja jälle küljenupule vajutama. Teisalt julgen oletada, et seadmed niisama lihtsalt logisema ei hakka. Samsung on neid laborioludes avanud ja sulgenud 200 000 korda, vähemasti nii palju peaksid need vastu pidama. Kui telefon läbiks iga päev 100 voltimistsüklit, jõuaks sellise piirini viie ja poole aastaga.

Soovi korral saab telefoni jätta poolenisti avatuks. Pildistamisel või filmimisel võib olla kasulik avada just Flip 90-kraadise nurga all. Nii on mugav asetada see kindlale alusele ja ise rahumeeli kaamera ees koomuskit teha.

«Kaas» jääb kindlalt paika üsna erinevates asendites, vaid päris väikese vahe korral klõpsab telefon kinni. Täpsuse huvides olgu öeldud, et hingedepoolses küljes jääb telefoni kahe poole vahele silmaga nähtav vahe, tihedasti sulgub telefon välimisest servast.

Kui tavalise nutifoni ekraani ja sageli ka tagakülge katab klaas, siis Flipi ja Foldi puhul on asi lahendatud isemoodi. Liikumatut külge katab vastupidav gorillaklaas Victus, aga klapitav ekraan on mitmekihiline, eri materjalidest. Foldil on lisaks veel säherdune kiht, mis võimaldab kasutada puutepliiatsit.

Sisemisi ekraane vastu valgust vaadates peegeldub ekraanikihtides teatud lainelisus. Telefoni kasutades seda ei märka. Peaaegu alati on aga ekraani keskel näha vagu, kust see kinni ja lahti liigub. Kui sealt näpuga üle tõmmata, on seda muidugi ka tunda.

Süvenedes telefoni kasutamisse, ununeb vagu enamasti ära, vähemalt silmad ei pööra sellele enam tähelepanu. Iselugu on puudutamisega: minule jäi mõneti ebamugavaks, kui näpp muidu siledal pinnal järsku üle vao liikus. Samas usun, et telefoni omanik võib õppida ekraanil niimoodi toimetama, et üle jõnksu näppu tõmbama ei peagi.

Küll ei saa ma aru Foldi ühest veidrusest. Kui telefon on avatud ja kasutusel klaviatuur, on see keskelt tühi. Ehk siis nupud on koondatud vasakule ja paremale. Nii on ebamugav kirjutada.

Mõlema telefoni avatud ekraani saab jagada kaheks – kas võrdväärses ulatuses või erineva suhtega – ning toimetada korraga kahe rakendusega. Selle poolest on suuremal ekraanil märgatav eelis, sest seal saab kahe rakendusega päris mugavalt ringi käia.

Suletult võimaldab Fold kasutada välist ekraani, mis on tavalise nutifoni pikkusega, kuid märgatavalt kitsam. Flipil on välimine ekraan tilluke ning pakub lisaks ajainfole ja pildistamisele veel mõnda funktsiooni.

Tolm ja vesi

Kumbki telefon ei ole tolmukindel. Seega ei oska ma arvata, kuidas toimivad hinged mõne aasta pärast, kui telefonid on taskus, kotis ja lihtsalt tolmuses keskkonnas üksjagu vatti saanud.

Puhast vett, nagu öeldud, Fold ja Flip ei pelga. Enamgi veel: neid tohib vee all isegi avada ja sulgeda. Samsungi nutikad töötajad on lahendanud asja nii, et vesi võib isegi aparaati pääseda. Vee all telefoni avades ja sulgedes on näha, kuidas hingede vahelt tõusevad õhumullid, kui vesi sisse tungib. Häda pole aga miskit, sest seadme sees on tähtsad komponendid kaetud kummi ja spetsiaalse märgumatu materjaliga. Metallist hingedki on kaetud vett tõrjuvalt.

Telefon peab vastu järjest kuni 30 minutit kuni 1,5 meetri sügavusel vees. Sakala ei hakanud seda kontrollima, küll lobistasime telefone akvaariumis mõningase vahega kokku üle tunni. Sügavust oli maksimaalselt 20 sentimeetrit ja järjest olid telefonid vee all kõige rohkem mõne minuti.

Lasin telefonid järgemööda vee alla, kus neid avasin ja sulgesin. Nii väheses vees suudab telefon hoida kinni mobiilivõrgust ja seega mängis edasi YouTube’i video ega katkenud ka videokõne. Huvitaval kombel ei suutnud vesi täielikult summutada kuularit ega mikrofoni ja nõnda oli videokõne ajal teineteist mingil määral kuulda, ehkki üks osapool «suhtles» vee all.

Pärast õhtusi veekatseid olid telefonid hommikuks kuivad, vähemasti ei kuvanud ekraan enam hoiatust, et USB-sisend on niiske. Igaks juhuks ootasin 24 tundi, enne kui telefoni laadimiseks vooluvõrku ühendasin.

Tavaline mobiilikõne kuival maal kostis selgelt ja valjult. Paraku pidin taas tõdema, et ükski nutitelefon pole minu jaoks suutnud pakkuda ideaalset tämbri selgust. Inimesed, kes on teineteist tundnud aastakümneid, tajuvad kohe, et heli selgusest hoolimata on tämber mõneti moonutatud.

Kellele on klapitavad telefonid mõeldud?

Flip sobib ehk inimesele, kes tahab tavalises mõõdus nutifoni, mida oleks võimalik kokku panna. Seega, ehkki küll paksem, võtab see pikkuses märksa vähem ruumi, olgu siis taskus või ridikülis. Fold suudab teatud mööndustega asendada tahvelarvutit. Aga kui tahvelarvutit on liiga suure ekraani tõttu tülikas kaasas kanda, siis Foldi saab kokku murda. Mis siis, et suletult on nii Flip kui Fold parasjagu pontsakad.

Sigrid Koorep, sotsiaalmeediahuviline

Sigrid Koorep
Sigrid Koorep Foto: Marko Saarm

Mulle tundus huvitavam Galaxy Z Fold3 5G, sest suureks avanev ekraan pakub telefoni kasutamisel lisavõimalusi. Facebooki ja Instagrami pildiline pool tuleb suurelt ekraanilt paremini välja ning vahel pole vaja fotot näppudega suurendadagi, sest oluline paistab niigi välja.

Esiti näisid fotod telefoni kohta lausa ehmatavalt suured, sest mina olen harjunud märksa väiksema ekraaniga. Fotode tegemisel panin tähele, et telefon pakub igasuguseid seadistusvõimalusi, aga iPhone’i kasutajana ei oska ma öelda, mis neist on Androidi maailmas uudne ja mis just Samsungile omane.

YouTube’i videod olid minu arvates suurepärased, nii pildis kui helis. Vaatasin üht loodusdokumentaali, mida telefon vahendas üllatavalt hästi. Ilmselt poleks ma viitsinud seda jälgida mõne väikese telefoni ekraanilt.

Kas tahaksin endale volditavat telefoni?

Arvan, et minu vajadused on veidi teistsugused. Küll on selline avatult suure ekraaniga telefon suurepärane ajaviitekaaslane inimesele, kel on tarvis sageli lennukiga lennata või laevaga sõita. Ka videokõne pidamiseks on suur ekraan väiksemast parem.

Galaxy Z Flip3 5G ehk väiksem, peaaegu ruuduna kokku pandav telefon mind liialt ei köitnud. Ta sai kõigi ülesannetega küll hästi hakkama, aga mina isiklikult ei näe vajadust tavamõõdus telefoni «pooleks murda».

Margus Haav, multimeediasõber

Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig

Galaxy Z Fold 5G on kõige raskem, šikim, moodsam ja võimsam telefon, mis mulle eales pihku sattunud. Suure tehnikahuvilisena olen äärmiselt võlutud, et ekraani on üleüldse võimalik kokku voltida. Jättes korraks kõrvale küsimuse, miks seda ikkagi vaja peaks olema ja miks mitte kasutada tahvelarvutit, on Samsungi tootearendusmeeskonna saavutus tähelepanuväärne. Seda enam, et piisavalt suure ekraani lahutusvõime on muljet avaldav, pilt on kristallselge.

Paraku jääb voltimiskoht näha ja eriti siis, kui vaadata videoid hämaras ruumis. Muidugi on võimalik sättida telefon teatud nurga alla, kus see jääb peaaegu märkamatuks, aga silma optiliselt ära petta on ikkagi keeruline. Loomulikult on võimalik murda ekraan täisnurga all pooleks, kuid see tähendab automaatselt, et piltki jääb poole väiksemaks.

Üllataval kombel polnudki telefon kokkuvoldituna oluliselt suurem sellest, mida kasutan iga päev. Liigun palju jala ning kuulan selle saateks nii muusikat kui jutusaateid. Kõnealune Samsung kuulub nende uue põlvkonna telefonide hulka, millel paraku ei saa kasutada kõrvaklappide juhet, sest pole lihtsalt sobivat pesa. Helikaart on aga vastavalt toiduahela ülemise otsa staatusele suurepärane ja saund igati korralik. Tähelepanuväärsel kombel on võimalik isegi telefoni enda kõlarist kätte saada täiesti kuulatav heli.

Voldiktelefonide lipulaeva väiksem veli Galaxy Z Flip 5G on samuti tubli ja võimekas. Tema kõige nõrgem koht on aga just põhimagnet ehk volditavus. Milleks peab iseenesest üsnagi pisikest telefoni veel kokku keerama? Võimalik, et parim koht temale on tehnika- ja stiilitundliku daami tillukeses teatriridikülis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles