Pärimusmuusika keskus pakub harivat jõuluprogrammi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Kulno Malva räägib õpitoas lisaks pillidele kooslaulmisest ning lahedatest vanematest jõulukommetest.
Kulno Malva räägib õpitoas lisaks pillidele kooslaulmisest ning lahedatest vanematest jõulukommetest. Foto: Leana Vapper

Pärimusmuusika aidas on täna ja veel kahel korral sel nädalal hariv ja omanäoline jõuluprogramm, milles lapsed saavad lisaks muusika kuulamisele ise osaleda.

Jõuluprogramm koosneb aida pressiteate kohaselt kontserdist ja õpitoast. Kontserdi annab multiinstrumentalist ning laulja ja laulukirjutaja Silver Sepp, kes on tuntud naeltest, pesukaussidest ja muudest igapäevastest materjalidest valmistatud pillide poolest. "Pillid on igal pool ja kõigega saab teha muusikat," ütleb Silver Sepp ning lubab seda lastelegi näidata. Loomulikult ei unustata kontserdil pärimust, nii saavadki lapsed Silveriga vanu, aga ka kohapeal leiutatud regilaule kaasa laulda. Lisaks Silver Sepa kontserdile on ette valmistatud kolm pärimusteemalist õpituba: muinasjututuba, laulumängude õpituba ning pillide tutvustamise õpituba.

Laulumängude õpitoas keskendub Annika Mändmaa laulumängudele, mida oli eestlastel kombeks just jõulude paiku mängida. Näiteks rebase lõksu püüdmine ja varvastest kinni hoides üle põrandaprao hüppamine. Pillide õpetamise toas räägib Kulno Malva lisaks pillidele ka kooslaulmisest ning lahedatest vanematest jõulukommetest. Mõnda pilli saavad huvilised ise katsuda, näiteks isekorjatud roost tehtud roopilli või ehtsast seakondist vurri.

Jutuvestja Piret Päär, kes on lugusid jutustanud kolmkümmend aastat, põimib osavalt kokku lapsepõlves vanematelt kuuldud tõestisündinud lood, vendade vestetud muinasjutud ja hiljem lavakunstikoolis õpitu ning nii ta jutustab, koolitab ja teeb palju muudki, mis on seotud lugude ja jutuvestmisega. Piret Päär ütleb vastuseks küsimusele, miks lugusid tasub jutustada, et ta teab, et hea lugu võib muuta maailma. "Sest ma tean, et hea jutuvestja võib panna kuulaja unustama nälja ja janu, mured ja hädad ning lummata teda lugudega nii, et kõige madalamgi hing saab ülendust, kõrkus annab maad alandlikkusele ja külm süda sulab nagu lumi maikuus," räägib Piret Päär.

Eesti pärimumuusika keskus korraldas samasugust jõuluprogrammi ka eelmisel aastal. Pärimusmuusika keskuse programmijuht Leana Vapper ütles, et kuna eelmisel aastal olid koroonapiirangud detsembris karmimad, tühistasid nii mõnedki klassid oma külaskäigu. "Seetõttu otsustasime sel aastal sama programmi korrata, sest kõikide eelmisel aastal sündmusest osasaanute emotsioonid olid väga head."

Programm pole Vapperi sõnul mõeldud sugugi vaid klassidele ja lastele, vaid igaühele, kes soovib pärimuslikke teadmisi hankida ja lõbutseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles