Eesti siledaim tee asub Viljandi ja Mustla vahel

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Suvel oli autojuhtidel Mustla ja Viljandi vahele jääval teel tublisti ukerdamist ja varuda tuli kõvasti kannatust, aga tulemuseks saadi Eesti siledaim tee.
Suvel oli autojuhtidel Mustla ja Viljandi vahele jääval teel tublisti ukerdamist ja varuda tuli kõvasti kannatust, aga tulemuseks saadi Eesti siledaim tee. Foto: Elmo Riig

Eesti suurim teedevaldkonna ekspertiisibüroo, riigiettevõte Teede Tehnokeskus kuulutas selle aasta teekvaliteedi mõõtmiste põhjal auhinna "Tasane tee 2021" võitjaks Viljandi–Rõngu maanteelõigu Nõmme ja Mustla vahel. See teelõigu renoveeris tänavu osaühing Verston.

Teede Tehnokeskuse projektijuhi Romet Rauni sõnul mõõdab ettevõte eritehnikaga Eesti uute ja rekonstrueeritud teede kvaliteeti ning tasasus määratakse rahvusvahelise metoodika järgi. "Kokku mõõdeti tänavu tasasust ligi 150 teelõigul üle Eesti," ütles Raun.

Tänavune kõige siledamalt rajatud tee asub täpsemalt Viljandi–Rõngu riigimaantee 7.–22. kilomeetrini rekonstrueeritud Nõmme–Mustla lõigul, kus mõõdeti tee pinnakatte tasasuse indeks 0,65. "Arvestades teelõigu pikkust ja ühtlaselt stabiilset taset, on see märkimisväärne tulemus," ütles Raun.

Viljandi vallavanem Alar Karu, kes tihti Viljandi ja Mustla vahel sõidab, leidis, et auhind anti täiesti õigele teele. "Pean väga nõus olema, sest sellist sõidukogemust teistelt teedelt ei saa," tunnistas Karu. "Ma ei tea, kas selle tee ehitamisel kasutati mingit uut tehnoloogiat või see lihtsalt õnnestus sedavõrd hästi, aga see on tõesti väga sile tee."

Romet Raun lisas pressiteate vahendusel, et tänavu oli eriline selle poolest, et peaaegu kogu siledaima tee esikümme tuli Lõuna-Eestist. "Verstoni rajatud tee oli tänavu teistest natuke ees, aga edasi oli edetabel kümnenda kohani minimaalsete vahede ning komakoha täpsusega," rääkis projektijuht. Viiendaks platseerus tänavuses tabelis maantee, mis viib Mudistest Suure-Jaani.

Siledaim tulemus saavutatakse tema seletusel siis, kui kogu protsess planeerimisest järelevalveni on hästi läbi mõeldud. "Mõõtmistulemused näitavad, et Eesti tee-ehitajad teevad oma tööd väga stabiilselt ning on igati heal tasemel," sõnas ta.

Eelmisel kahel aastal võitis tasaseima tee auhinna AS TREV-2 Grupp, mis ka tänavu jõudis Valga–Uulu teelõigu taastusremondiga edetabelisse. Käesoleval aastal jõudis suurima arvu objektidega edetabelisse KMG OÜ, mis rajast kümnest siledaimast teest neli.

EDETABEL

2021. aasta uute teede esikümme.

Tabelis toodud maantee, renoveeritud lõik ning ehitaja

1. Viljandi–Rõngu maantee (7.–22,1. kilomeeter), Verston OÜ

2. Võru–Kuigatsi–Tõrva maantee (49,7. 57. kilomeeter), AS TREF

3. Tartu–Jõgeva–Aravete maantee (18,9.–32. kilomeeter), Tariston AS

4. Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa maantee (207,7.–217,6. kilomeeter), KMG OÜ

5. Mudiste–Suure-Jaani–Vändra maantee (0.–7,6. kilomeeter), Tariston AS

6. Põlva–Reola maantee (30,5.–37,1. kilomeeter), AS YIT Eesti ja KMG OÜ

7. Tallinna–Narva maantee (192,5.–196,1. kilomeeter), OÜ Viamer Grupp ja KMG OÜ

8. Pärnu-Jaagupi–Kalli maantee (7,4.–22,7. kilomeeter), AS YIT Eesti ja KMG OÜ

9. Valga–Uulu maantee (10.–24,7. kilomeeter), AS TREV-2 Grupp

10. Pärnu–Tori maantee (16,8.–21,1. kilomeeter), AS TREF Nord

Allikas: Teede Tehnokeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles