Pussitatud poistele appi tõtanud Võhma neiu sai julguse eest ministrilt kiita

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Võhma neiu Äli Bergmann sai minister Maris Laurilt kodanikujulguse aumärgi.
Võhma neiu Äli Bergmann sai minister Maris Laurilt kodanikujulguse aumärgi. Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsminister Maris Lauri tunnustas esmaspäeval aumärgiga 11 inimest, kes tegutsesid kiiresti ja julgelt, et päästa teise inimese elu. Teiste seas sai aumärgi võhmalanna Äli Bergmann.

Tänavu 1. märtsi õhtul oli Äli Bergmann Võhmas oma korteris, kui kuulis trepikojast kisa. Ta läks vaatama, mis on juhtunud, ja selgus, et trepikojas on kaks väikest poissi, keda on noaga rünnatud.

Bergmann läks poiste juurde ja helistas ruttu numbril 112. Seejärel tegutses ta häirekeskuse töötaja juhiste järgi, esitas poistele küsimusi ja proovis välja selgitada nende võimalikud vigastused. Ta oli häirekeskusega ühenduses kiirabi ja politsei saabumiseni.

Ministrilt aumärgi saanud 11 inimese hulgas oli näiteks mees, kes päästis kaheaastase lapse uppumisest. Nende seas oli mitu inimest, kelle tegutsemine päästis tõenäoliselt inimese elu, ning ka neid, kes astusid vastu röövlitele ja aitasid neid kinni pidada.

Kokku esitati 23 aumärgi kandidaati, kelle seast tegi komisjon valiku.

TEISTE PÄÄSTJATE LOOD

Nikolai Bõstrov

25. juuli hommikul helistas hädaabinumbril Nikolai Bõstrov, kes ütles, et tõmbas äsja Valga vallas Sooru külas järvest välja sinna kukkunud väikelapse.

Bõstrov oli parasjagu järve ääres puid raiumas, kui kuulis plärtsatust. Pööranud pilgu järvele, ei uskunud ta oma silmi: järves oli väike laps, kes vajus vee alla. Mees jooksis kohale, tõi lapse kaldale ja kutsus abi. Seejärel järgis ta juhiseid, mida meedik talle telefonis andis, sest laps oli vett kurku tõmmanud ja läkastas.

Ühtki hingelist ümbruskonnas ei olnud ja mees märkis ka ise kõnes, et tal pole aimugi, kelle laps see olla võiks. Politsei selgitas lapse vanemad välja. Selgus, et neil oli korteriuks sel päeval lukust lahti ununenud ja kaheaastane laps oli enne teiste pereliikmete ärkamist õue läinud. Laps oli jõudnud kodust kilomeetri kaugusele, sellesama järve äärde, kus ta vette kukkus.

Anna Nurste

26. mai hommikupoolikul proovis 20-aastane naine Tallinna tänaval endal veene läbi lõigata. Seda nägi pealt autoroolis olev Anna Nurste. Hetkegi kõhklemata peatas ta auto ja asus abivajajale esmaabi osutama. Ta võttis veritseva naise oma autosse ning pani tema käe sidemesse. Kiirabi toimetas kannatanu haiglasse.

Sündmuskohale sõitnud Kesklinna politseijaoskonna patrullpolitseinike sõnul olid säärane märkamine ja kohene tegutsemine väga tänuväärsed.

Nadežda Šorohhova ja Aleksei Finagin

21. aprillil sisenes Narvas kauplusesse mees ja lõi müüja Nadežda Šorohhovat noaga. Seejärel nõudis röövel noaga ähvardades müüjalt raha ja püüdis teda uuesti noaga lüüa. Too aga tõrjus rünnaku, lüües meest padjaga. Ründaja proovis kauplusest välja joosta ning Šorohhova üritas teda takistada: ta haaras mehel seljakotist ja riietest. Paraku kukkus naine kaupluse ees asfaldile ja kurjategijal õnnestus eemale joosta.

Nadežda Šorohhova juurde astus juhuslik mööduja Aleksei Finagin, küsis temalt, mis on juhtunud, ning jooksis siis põgenenud mehele järele. Finagin saigi kurjategija kätte, pidas ta kinni ning hoidis teda oma kontrolli all kuni politsei saabumiseni.

Röövi ohvri julge vastuhakk ja juhusliku mööduja kiire reageerimine aitasid tabada kurjategija, kes oleks muidu põgenenud. Selline käitumine kinnitab, et abi on võimalik saada ka juhuslikult möödujalt.

Andres Mõis

16. märtsi päeval jäi Andres Mõis võsa freesides traktoriga sõidutee äärde porisse kinni. Väljasaamiseks tuli tal kutsuda puksiirabi. Ta istus traktorisse ja puksiirijuht alustas traktori väljatõmbamist. Ühel hetkel tundis ta nõksatust ning üle õla vaadates nägi ta, et puksiirijuht on oma sõiduki kõrval tee ääres pikali.

Mõis väljus traktorist, läks puksiirijuhi juurde ning nägi, et too hingab, kuid tema kõrvust, ninast ja suust tuleb verd. Ta helistas kohe hädaabinumbrile. Samal ajal lakkas puksiirijuhi hingamine, tundus, et ta suri, ning Mõis andis sellest teada ka häirekeskusele. Pärast kõne lõpetamist torkas aga Mõisale pähe keerata puksiirijuht külili, et tema hingamisteed vabastada. Nii hoidis ta meest nõlval kinni, et too sealt alla ei veereks, ja kallutas tema pead tahapoole. Tänu sellele hakkas puksiirijuht hingama ning Mõis helistas uuesti häirekeskusesse.

Kiirabi saabumise järel aitas Mõis kannatanule kaelalahast paigaldada ja vaakumkotiga teda nõlvast ülest viia. Kannatanu viidi kiirabiga ära.

Selgus, et tal oli kuklas umbes kümne sentimeetri pikkune lahtine haav, mis tekkis tõenäoliselt sellest, et ta sai pihta blokirattaga.

Kristin Rappu 

9. veebruaril nägi Kristin Rappu, kuidas üks noorem mees peksab tänaval vanemat meest. Juhtum leidis aset Pärnu kesklinnas, kus oli sel ajal tihe liiklus. Möödujaid oli palju, aga keegi ei sekkunud. Olles autoga liiklusvoos, ei saanud Rappu kohe peatuda, aga ta andis ründaja peletamiseks signaali ning pööras esimesel võimalusel ringi ja sõitis tagasi sündmuskohale.

Ründaja peatamiseks sekkus Rappu toimuvasse ning tema otsene tegutsemine ja eemalt lähenev politseiauto sundisid ründajat lahkuma. Ärevas olukorras õnnestus Rappul teha lahkuvast ründajast foto. See oli küll udune, aga aitas politseil ründaja isiku kindlaks teha.

Pärnu maakohus mõistis mehe süüdi avaliku korra raskes rikkumises ja peksmises. Kristin Rappule iseloomulik julgus ja otsustavus tegutseda ning soov aidata ka oma heaolu ohtu seades on imetlusväärsed. 

Mattias Miljand

9. augusti päeval oli Mattias Miljand Kohilas Kapa männikus koertepargis õpilasmalevlastele korraldatud orienteerumisel. Ühel hetkel kuulis ta pargi lähistelt vaidlemist. Sinnapoole vaadates nägi ta, et üks mees lõi teisele klaasist õllepudeliga vastu pead ning seejärel purunenud pudeliga näkku ja jalaga kehasse. Ta läks koos sõpradega lähemale, et vaadata, mis seisus kannatanu on. Et ohvril jooksis peast verd, helistas üks sõpradest hädaabinumbrile.

Et kiirabi polnud viie kuni seitsme minuti jooksul tulnud, otsustas Mattias Miljand minna lähedal asuvasse kiirabisse asja uurima. Seal rääkis ta kiirabitöötajatele sündmuste kulust ja ohvri vigastustest ning ootas seni, kuni kiirabi kannatanu juurde jõudis ja ta haiglasse toimetas. Seejärel näitas ta politseile kätte suuna, kuhu ründaja liikus, ja politseil õnnestus too kiirelt kinni võtta.

Mattias Miljand aitas ohvril saada õigel ajal meditsiinilist abi ning politseil teo toimepanija tabada. Ta esindab väärtusi, mida lapsevanemad ja õiguskaitseasutused loodavad ühes noores eestlases leiduvat. Tema teo esiletoomisega tunnustame ka temaga koos viibinud kaaslasi, kes samuti kuritegu märkasid ja sekkusid.

Aino Värnik

7. oktoobri õhtupoolikul tüütas ja hirmutas purjus mees Antsla linna COOP-i poe juures väikest tüdrukut. Aino Värnik sekkus, aitas tüdrukul jalgratta ära parkida ja juhatas ta joobes mehe juurest ära. 

Taavi Valter

28. juulil kella 23 ajal märkasid Taavi Valter ja tema sõbrad Tallinnas puu alla jäetud lapsevankrit, millest kostis nuttu. Vankris oli kolmekuune beebi, kuid Valter ja ta sõbrad ei leidnud silmapiiril ühtegi täiskasvanut, kes lapse enda omaks tunnistaks. Nii tegidki nad ainuõige kõne numbril 112.

Õnneks oli lapsega kõik korras ning politsei tuvastas järgmiseks päevaks ka tema vanemad. Kriminaalmenetluse käigus selgus, et imiku isa tarbis alkoholi ja läks lapsevankriga jalutama. Ootamatult jäi ta nii purju, et ei suutnud enam meenutada, kuhu ta vankri jättis. Öösel avastas isa, et laps ei ole temaga kodus, ja helistas ise politseisse.

Tänu Taavi Valterile, kes märkas esimesena lapsevankrit ja sellest politseile teada andis, päästeti beebi ööst üksinda õues. Valter ja tema sõbrad väärivad tunnustust, sest hoidsid oma tähelepanelikkuse ja hoolivusega ära halvima. 

Hans (perekonnanime ei avaldata) 

22. veebruaril kutsus Haapsalu kortermajas elav naine appi oma naabrimehe Hansu, sest tema korteris oli varas. Kurjategija oli kauba müümise ettekäändel eaka naise korterisse sisse saanud ning võtnud sealt kannatanule kuuluva rahakoti, milles oli sularaha ja pangakaart koos PIN-koodidega.

Kuna Hans sai aru, et lood on halvasti, otsustas ta seista ukse ette ja takistada vargal lahkuda. Samal ajal proovis ta korteri esikus oleva telefoniga helistada, et politsei kutsuda. Varas lõpetas kõne mitmel korral ning üritas Hansu ukse eest ära tõugata. See aga toda ei heidutanud. Lõpuks tulid kohale ka teised naabrid, kes helistasid 112 ja kutsusid politsei.

Kõrgest vanusest ja käimisraskusest hoolimata läks Hans oma eakale naabrinaisele appi ning takistas kohati agressiivset kahtlustatavat kannatanu korterist väljumast kuni politsei saabumiseni.

Allikas: justiitsministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles