Viljandi folgifestival kutsub noori esinema

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Tavaliselt avavad igal aastal folgipeo just noored. Nädal aega etnolaagris harjutanud noored annavad esimese kontserdi.
Tavaliselt avavad igal aastal folgipeo just noored. Nädal aega etnolaagris harjutanud noored annavad esimese kontserdi. Foto: EVE NAABER

Järgmise Viljandi pärimusmuusika festivali teema "Juured ja ladvad" pühitseb korraldajate teatel muusikalisi juuri ning rõhutab noorte talentide rolli traditsiooni edasikandjatena. Värskete koosluste ja just festivalile sobivate kavade leidmiseks kuulutati täna muusikutele välja idee- ja stipendiumikonkurss.

Ideekonkursist oodatakse osa võtma nii kogenud artiste kui ka alles muusikuteed alustavaid noori. Säravamad pärimusmuusikud saavad võimaluse esineda festivalil, lisaks antakse noortele välja kolm 1000-eurost stipendiumi ning pakutakse mentorlust ja muud praktilist tuge.

Festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul on noorte toetamine ülioluline, sest just nemad kannavad edasi kultuurilist eripära. "Rahvahõim püsib, kui seal on oma päritolu üle uhked noored – kirglikud, elujanused, edasipüüdlevad, muutusi soovivad, armuvad ning vastutust kandvad noored," sõnas Kiviberg. "Just seepärast on Viljandi pärimusmuusika festival korraldanud läbi aegade õpitube, kursusi ja Eesti Etno laagrit, kus on juba veerandsada aastat õnnestunud köita üha uusi noori, kes meie muusikalist emakeelt loomuldasa armsaks peavad."

Et pühitseda muusikalisi juuri ja anda au tulevikutegijatele, valiti 29. Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks "Juured ja ladvad". Pidu seab programmi fookusesse noored pärimusmuusika anded.

Festivali esimesed esinejad avalikustatakse aasta alguses, soodushinnaga passid pannakse müüki 1. detsembril. 29. Viljandi pärimusmuusika festival on Viljandi lossimägedes 28.–31. juulini 2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles