Sakala keskusesse oodatakse taas doonoreid

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Neljapäeval kell 10-13 saab Sakala keskuses verd loovutada.
Neljapäeval kell 10-13 saab Sakala keskuses verd loovutada. Foto: Marko Saarm

Doonorid on oodatud täna, 25. novembril kella 9.45–13 Viljandi Sakala keskusesse verd loovutama. Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus annab teada, et mitme veregrupi varud on üsna nigelad ning kõik doonorid on seega väga oodatud.

Verekeskuse kodulehe andmetel on väga väike 0 negatiivse veregrupi varu ning selle veregrupi inimeste abi oodatakse seega mõistagi kõige enam.

A positiivse ja AB positiivse grupi verevarud on praegu küll piisavad, aga mitte head, nii et ka nende veregruppide doonoreid oodatakse, et varusid säilitada.

Doonorid, kes põevad haigust COVID-19 või on nakatunud koroonaviirusega, verd loovutada ei või ning läbipõdenuna võib soovija verd loovutada 14 päeva pärast sümptomite kadumist või negatiivset RNA proovi.

Kui doonor on kokku puutunud kinnitatud COVID-19 diagnoosiga inimesega, võib ta verd loovutada 14 päeva pärast kontakti haigega või pärast seda, kui kümnendal päeval on SARS-CoV-2 PCR-proov olnud negatiivne.

Vahetult enne vereandmist ei tohi suitsetada, sest nii satub verre nikotiin. Kindlasti tuleks kolme tunni jooksul enne vereandmist süüa.

Esimeseks vereloovutuseks tasub varuda aega umbes üks tund.

Doonoril tuleb kaasa võtta pildiga isikut tõendav dokument.

Järgmine doonoripäev on Viljandis 27. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles