Meie seast lahkus legendaarne korvpallitreener

Sakala
Copy
Lahkus legendaarne Viljandi korvpallitreener Andres Tamm (7. II 1943 – 20. XI 2021).
Lahkus legendaarne Viljandi korvpallitreener Andres Tamm (7. II 1943 – 20. XI 2021). Foto: Elmo Riig

78-aastasena lahkus laupäeval meie seast kauaaegne Viljandi korvpallitreener Andres Tamm, kes juhendas spordikoolis noori 1980–2012. aastani.

Andres Tamme tööperiood jäi suuresti ajajärku, mil korvpall oli Eestis populaarseim pallimänguala ning tema treeningrühmades osales läbi aastate tuhandeid poisse. Nende koguhulka mõõta pole isegi võimalik, küll aga on selge, et Eesti ja Viljandi korvpalli arengusse on ta andnud suure panuse.

Korvpalliga alustas ta Türi 1. keskkoolis ja selle lõpetamise järel astus Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonda. Tudengipõlves teenis Tartu ülikooli meeskonna koosseisus Eesti meistrivõistlustel 1967. aastal pronksi ja 1969. aastal kulla. Ta on kuulunud Eesti Spordiseltsi Jõud korvpallimeeskonna koosseisu.

Ülikooli lõpetamise järel asus ta tööle Rapla laste ja noorte spordikooli ning juhendas ja mängis Eesti NSV meistriliigas Rapla meeste võistkonnas. Raplas töötas ta 11 aastat. Seejärel kolis ta Viljandisse ja asus tööle siinses spordikoolis. Kokku jagas ta lastele korvpalliteadmisi 43 aastat ning aastatel 1980–2012 said tema teadmistest ja õpetusest osa Viljandi lapsed.

Eesti koondises on tema õpilastest kaasa teinud Priit Ilver ja tema enda noorem poeg Reimo. Eesti meistrisarjas on mänginud lisaks Kristjan Puusild, Kaido Saag ning Vaiko ja Heiki Riives. Raplas oli ta esimene treener omaaegsele tippkorvpallurile ja nüüdsele tuntud treenerile Andres Sõbrale.

Andres Tamm pidas tähtsaks treeneri missiooni lastes spordiarmastuse kasvatamisel, pannes samas rõhku isiksuse arendamisele. Treeneritöös hindas ta kohusetunnet, nõudlikkust ja järjepidevust. Ilma nendeta ei kujutanud ta sporditegemist ette. Jäägitu spordiarmastuse andis Andres Tamm edasi oma poegadele ja tütrele.

Viljandi spordikoolis töötas Andres Tamm koos oma abikaasa Urvega. 2012. aastal Andres Tamm taandus, kuid Urve Tamm jätkab tööd tänini ning isa töö korvpallipoiste juhendamisel on üle võtnud tema poeg Rauno Tamm.

Korvpallisõbrad jäävad teda meenutama kui oma ala hinnatud vedajat, spetsialisti ja kolleegi.

Andres Tamme ärasaatmise aeg ei ole veel kindlaks määratud. Lahkunu omastele avaldavad kaastunnet Viljandi Spordikool, Viljandimaa Spordiliit ning Viljandimaa korvpallihuvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles