Aastaauhinna Kultuuri Tegu peapreemia pälvis Anu Raud ja kunstipreemia Jaak Visnap

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Anu Raud Heimtali muuseumi uksel
Anu Raud Heimtali muuseumi uksel Foto: Marko Saarm

Mittetulundusühingu Eesti Kultuuri Koda auhinnatseremoonial sai aastaauhinna Kultuuri Tegu 2020 peapreemia Anu Raua keskus Heimtalis ning Peeter Alliku nimelise kunstipreemia Viljandist pärit litograafi Jaak Visnapi ootamatu pildikeelega portree president Lennart Merest.

Kultuurikoja kodulehel (kultuurikoda.eu) on kirjas, et auhinnasaajad avalikustas kultuuriminister Tiit Terik, kes ütles oma tervituskõnes muu hulgas, et maailmas räägivad väga paljud riigid ja rahvad tehnoloogiast, innovatsioonist ja rohemajandusest, aga mis teeb meid eriliseks ja oluliseks, on meie enda kultuurikude, seesama muster ja kude, mis hoiab meid rahvana koos.

Anu Raua keskusele preemia andmist põhjendati sellega, et see on eesti rahvusliku kultuuri järjepidevuse kants, seal hoitakse ja kantakse edasi käsitööoskusi, ilumeelt nii tavainimese kui ka akadeemilisel tasandil. Anu Raud on Viljandimaal loonud muuseumi ning jätkab oma isatalus eesti maarahva kultuuri väärtustavat loometegevust. Anu Raua keskuse ümber koondub aina rohkem Eesti kunstiakadeemia üliõpilasi ja vilistlasi ning see keskus on ühiskonna huviorbiidis.

Jaak Visnap on kujutanud presidenti oma kunstiteosel sinise tulnukana, ufona, põhjendades seda sellega, et Lennart Meri tõi oma mängud nii filmi, kirjandusse kui ka ajalukku. Lsaks 2020. aastal tehtud töödele sai Jaak Visnap preemia ka Kihnu naiivkunsti laagri vedamise eest, millest kasvab välja naiivkunsti festival, kus maalitakse Kihnu Virve laulude järgi. Need maalid jäävad aegade lõpuni Kihnu saarele ja võib-olla luuakse nende ümber kunagi ka naiivkunsti muuseum. Aga praegu kutsus ta kõiki üles koduseks tööks: «Kuulake Kihnu Virvet ja maalige mõni pilt!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles