Viljandimaa reovesi on endiselt väga suure viirusesisaldusega

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Viljandimaal tuvastati ööpäevaga 42 koroonaviirusesse haigestunud inimest. 
Viljandimaal tuvastati ööpäevaga 42 koroonaviirusesse haigestunud inimest. Foto: Elmo Riig

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti 6040 koroonaproovi, millest 715 osutus positiivseks. Viljandimaale lisandus 42 nakatunut. Positiivse proovi andnutest oli 434 vaktsineerimata ja 281 lõpetatud vaktsineerimiskuuriga.

Täna hommikul oli haiglas 447 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Neist 356 vajab haiglaravi raskeloomulise COVID-19 tõttu, nendest omakorda 267 ehk 75 protsenti on vaktsineerimata ja 89 ehk 25 protsenti on lõpetatud vaktsineerimiskuuriga.

Ööpäeva jooksul avati haiglates 35 COVID-19 haigusjuhtu. Suri üheksa koroonaviirusega nakatunud inimest: 60-aastane naine, 65-aastane mees, 66-aastane mees, 68- ja 69-aastane naine, 71-aastane mees ning 79-, 80- ja 95-aastane naine.

Ööpäeva jooksul manustati 7556 vaktsiinidoosi, neist uusi vaktsineerimisi alustati 980. Tänahommikuse seisuga on lisa- või tõhustusdoosi saanud 136 482 inimest. Kogu Eesti elanikkonna hõlmatus kahe vaktsiinidoosiga on 58,5 protsenti.

Tartu ülikooli juhitava reoveeseire sellenädalased tulemused näitavad, et reovee koroonaviirusesisaldus hakkab tasapisi vähenema ja olukord hakkab lõpuks paranema ka Põlva maakonnas, mis on praeguses viiruselaines silma paistnud kõige suuremate nakatumisnäitajatega.

Seekordsele tulemuste kaardile on tulnud juurde mõni üksik väga suure viirusesisaldusega asula, kuid samas on oranžiga märgitud suure viirusesisaldusega proove tublisti vähemaks jäänud. Juurde on tulnud ka viiruseleiuta väiksemaid asulaid, mille näitajad, tõsi küll, põhinevad hetkeolukorda peegeldavatel punktproovidel.

Uuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson tõdes, et viirust on üle Eesti ikka veel väga palju, kuid vähenemine on selgelt märgatav. "Suurt langust veel pole, kuid olukord paraneb. Eriti hea meel on, et lõpuks on ka Põlva maakonna ja linna näitajad kahanema hakanud. Nii võib loota, et ehk langeb peagi tuntavalt Lõuna-Eesti haiglate koormus," rääkis Tenson.

Endiselt püsivad väga suure viirusesisaldusega Jõhvi-Ahtme piirkonna ning samuti Tartu, Rapla ja Viljandi proovid. Sel nädalal on Viljandimaal positiivsete koroonaproovide päevane arv jäänud poolesaja juurde: esmaspäeval tuvastati 41 positiivse proovi andnud inimest, teisipäeval oli neid 67, kolmapäeval 54 ja neljapäeval 42.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremates linnades kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles