Teadlane, kes toob reedeti halbu uudiseid

Armas Riives
, reporter
Copy
Professor Tanel Tenson on vabal ajal joonistanud kalendri (paremal) ning kommenteeritud kunstiajaloo pildiraamatu. Vasakul on tema interpretatsioon «Mona Lisast».
Professor Tanel Tenson on vabal ajal joonistanud kalendri (paremal) ning kommenteeritud kunstiajaloo pildiraamatu. Vasakul on tema interpretatsioon «Mona Lisast». Foto: Margus Ansu (Tartu Postimees)

Laiem avalikkus Tartu ülikooli antimikroobsete ühendite professorit Tanel Tensonit enne eelmise aasta augustit ei tundnud. Nüüd kuuleme tema häält peaaegu iga nädal raadiost ja loeme tema sõnu lehest, sest tema juhitav üle-eestiline koroonaviiruse seireuuring reoveest on sel sügisel enamasti igal reedel toonud uudiseid, mis näitavad üha suuremat viiruse levikut Eestis.

Tanel Tenson, miks kuuleme reoveeuuringu tulemustest alati reedeti?

Natuke mugavuse tõttu: uuringu tsükkel on töönädalapikkune, proovid võetakse esmaspäeval ja teisipäeval ning neljapäeva pärastlõunani käib analüüs. Kui võtaksime proovid neljapäeval, peaksime nädalavahetusel analüüsima.

Olete reoveeuuringutega kiiresti populaarseks teadlaseks saanud. Kuidas te ootamatu kuulsusega toime olete tulnud?

Oi, tuntus pole küll raske koorem! Pigem on mure selles, et koroonauuringutega tuli tööd korraga nii palju juurde ja ega siis igapäevatöö ära kadunud.

Keskkonnaministeeriumis teati, et uurime reoveest antibiootikumide resistentsust ja seda, kuidas ravimijäägid reovee puhastusprotsessi läbivad. Et reoveega juba tegeleme, öeldi, et võtku me koroonaseire lisaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles