Terviseamet soovitab ka vaktsineeritutel ja läbipõdenutel isolatsiooni jääda

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Praegu ei ole vaktsineeritutel ja läbipõdenutel isolatsiooni jäämine lähikontakti korral kohustuslik, kuid terviseamet soovitab seda siiski teha.
Praegu ei ole vaktsineeritutel ja läbipõdenutel isolatsiooni jäämine lähikontakti korral kohustuslik, kuid terviseamet soovitab seda siiski teha. Foto: Sander Ilvest

Terviseamet annab range soovituse koroonaviiruse vastu vaktsineeritutel ja selle läbipõdenutel jääda peresisese lähikontakti korral vähemalt viieks päevaks isolatsiooni. Vaktsineerimata inimestel ja neil, kes ei ole haigust läbi põdenud, on kohustus jääda lähikontaktsena karantiini 10 päevaks.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepa sõnul on koroonaviiruse delta tüvi väga nakkav. Selle pärast on vaktsineeritud ja haiguse läbi põdenud inimestel soovitav jääda peresisese lähikontakti korral vähemalt viieks päevaks kaugtööle. "Kui see ei ole võimalik, siis saab perearst väljastada haiguslehe," selgitas ta ja lisas, et haigussümptomite tekkimise korral tuleb võtta ühendust perearstiga.

"Näeme, et vaktsineeritud inimesed nakatuvad peamiselt pere ringis. Tavaliselt toob nakkuse perekonda vaktsineerimata laps, kes kodus nakatab ka oma vaktsineeritud vanemad või vanavanemad," selgitas Sepp ja lisas, et koduse kontakti korral on viirusekogus nii suur, et vaktsiin ei pruugi nakatumise eest kaitsta.

Sepp paneb südamele, et haigussümptomitega lapsi ei viidaks kooli ega lasteaeda. "Kui laps kaebab kergete haigussümptomite, näiteks kehva enesetunde või kõhuvalu üle, siis tasub kodus teha kiirtest. Lastel on tavaliselt sümptomid väga kerged ja lapsevanemad ei pruugi neid seostada koroonanakkusega," rääkis ta.

Lapsed, kelle vanemad on COVID-19 positiivseid, ei tohi mitte mingil juhul käia koolis või lasteaias.

Mis tahes haigussümptomite tekkides tuleb püsida kodus ja võtta ühendust perearstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles