KRIMI ⟩ Mees kandis aastaid oma teadmata kadunud onu pensioniraha endale ja sai nüüd karistada

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Oma onu raha internetipanga paroole kasutades üle kandnud mees sai karistuseks kuuekuulise tingimisi vangistuse.
Oma onu raha internetipanga paroole kasutades üle kandnud mees sai karistuseks kuuekuulise tingimisi vangistuse. Foto: Mihkel Maripuu

Kui 2008. aastal teadmata kadunud meest hakati rohkem kui kümme aastat hiljem surnuks tunnistama, avastati, et vahepeal on tema kontole laekunud riiklik pensionisumma liikunud mujale ja mehe enda konto on tühi. Kadunud mehe raha kandis üle tema vennapoeg, kes nüüd sai selle eest kohtulikult karistada.

2008. aastal lahkus Viljandimaal elav mees pärast alkoholi tarvitamist kodust. Sinna tagasi ta ei jõudnudki. Politsei hakkas meest otsima ning ta tunnistati teadmata kadunuks. Tema asupaiga kohta ühtki vihjet ei leitud. "Ei olnud võimalikke märke sellest, et ta võiks elus olla – näiteks ei olnud ta pikendanud oma dokumente ja läbinud piirikontrolli," sõnas lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Maiken Mardim juhtumile tagasi vaadates.

2019. aastal tegi Tartu maakohus määruse, millega teadmata kadunuks jäänud mees surnuks tunnistati. Et aga varem ei olnud juriidiliselt alust arvata, et mees oleks surnud, oli riik 2008.–2016. aastani tema pangakontole kandnud pensioni. Pärast kohtumäärust avastati, et keegi on kasutanud teadmata kadunud mehe SEB internetipanga kasutajatunnust ja paroole ning kandnud aastate jooksul kontolt ära kogu tema pensioniraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles