Ööl vastu laupäeva lõhuti Jaak Joala mälestussamba ümber olev kast (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Jaak Joala mälestussammast ümbritsev saepuruplaatidest kast lõhuti ööl vastu laupäeva.
Jaak Joala mälestussammast ümbritsev saepuruplaatidest kast lõhuti ööl vastu laupäeva. Foto: Erakogu

Laupäeva varahommikul enne kella viit märkasid Viljandis Posti tänava pargist möödujad, et lõhutud on seal seisva Jaak Joala mälestussamba ümber ehitatud puitplaatidest kast.

Lõhkujate kohta esialgu teavet ei ole, aga kast jääb Viljandi kohtumaja küljes oleva valvekaamera vaatevälja. Purustatud on kasti tagakülg ning lahti kistud Koidu tänava poole jääv plaat.

OSB-plaatidest kast ehitati ümber skulptor Mati Karmini loodud Jaak Joala ausamba veebruari hakul, sest Jaak Joala lesk ja kaubamärgi omanik Maire Joala avaldas kuju väljanägemise suhtes rahulolematust ning nõudis kuju eemaldamist või selle muutmist nii, et seda ei saaks seostada Jaak Joalaga.

Ausammas avati Viljandis eelmise aasta viimasel päeval.

Kasti kallal on askeldatud varemgi. Mai lõpus kruviti üks plaat selle küljest niimoodi lahti, et kõik said taiest piiluda. Toona midagi ei lõhutud. Turvakaamera salvestis näitas, et kasti kallal tegutses neli meest. Kaks neist olid sinna tõenäoliselt läinud kindla plaaniga, kaks olid ilmselt juhuslikud möödakäijad, kes huligaane aitasid. Linnavalitsus toona juhtunule ametlikku käiku ei andnud. Linna haldusameti juht Andres Mägi põhjendas seda kahju väiksusega ning avaldas lootust, et see jääb viimaseks korraks, kui sedasi tehakse.

Ühe korra on kasti lõigatud piiluaugud ning mitmel korral kleebitud sellele reklaamplakateid. Samuti on kastile tehtud grafitikunsti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles