Soomaa külje all langes 20 hektarit metsa, mis paberite järgi polegi mets

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Raietööd, aga mitte metsaraie.
Raietööd, aga mitte metsaraie. Foto: Indrek Vainu

Sellal kui keskkonnaminister Tõnis Mölder vaagib, kas ja kui palju vähendada uuendusraiete pindala riigimetsas, võtab RMK maha kümnete hektarite kaupa metsa, mis paberite järgi aga pole mets.

«RMK teeb harvesteriga heina,» ironiseeris veidruse avastanud keskkonnakaitsja Indrek Vainu. Ta märkas sel sügisel Viljandimaal Soomaa rahvuspargi külje all silti «RMK raietööd» ja tee ääres kõrguvaid palgivirnu (fotol). Silma järgi oli tehtud lageraiet umbes 20 hektaril. Vainul tekkis huvi, mis raie see on, kuid metsaregistris puudus metsateatis ehk raieluba, tagatipuks polnud see registri järgi üldse mets.

Maa-ameti andmeil haldab RMK selles kohas umbes 35 hektarit looduslikku rohumaad.

«Rohumaa «niitmiseks» pole vaja metsamajanduskava, kooskõlastada metsateatist ega arvestada seitsme hektari lageraie pindalapiiranguga, kuhugi ei pea aru andma, kui palju tihumeetreid raiuti ja mis niidetud «taimedest» sai, võib-olla kitsed sõid ära,» tähendas Vainu. «Maa-amet on muidu iga viimase kui õunapuu, arooniaheki ja isegi kuuse peegelduse tiigil metsamaana arvele võtnud, aga pole avastanud rammusat palgisaaki andvaid RMK «heinamaid».»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles