Peaminister jääb oma mõtetele kindlaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esimees peaminister Andrus Ansip ütles, et tema laused rebiti kontekstist välja.
Reformierakonna esimees peaminister Andrus Ansip ütles, et tema laused rebiti kontekstist välja. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Peaminister Andrus Ansip tegi eile avalduse, milles kinnitab, et ei soovinud riigikogus sõna võttes kedagi solvata, kuid peab endiselt mõistlikuks liituda võltsimisvastase kaubanduslepinguga ACTA.

«Jah, ma kahetsen,» lausus ta. «Kahetsen, et ei arvestanud võimalusega, et iga minu sõna või lauset võidakse kasutada esialgsest kontekstist väljarebituna suvalises kontekstis. Kahetsen, et need kontekstist väljarebitud laused riivasid inimesi, keda ma pole kunagi solvata tahtnud.»

Ansip kinnitas, et kritiseeris riigikogus «Õhtulehe» artikli konkreetseid väiteid.
«Olen kategooriliselt rahva hirmutamise vastu. Ma ei talu, et meid ähvardatakse kohtuta vangi viimisega. Jään oma seisukoha juurde: «Õhtulehes» avaldatud väited on haige fantaasia vili ning väidete autor vajab abi. Nagu riigikogu stenogramm kinnitab, ütlesin sõna-sõnalt nii: «Teate, see, kes midagi taolist väidab…» Järgneb kujund, mida kontekstist väljarebituna on ohtralt eksponeeritud.»

Ansip märkis, et ei ole kunagi väitnud, nagu võiksid kõik ACTA vastased kanda fooliumist mütsi, või avaldanud arvamust, et nad on söönud mingeid seemneid. «Loodan, et valeväidete levitajad paluvad vabandust nendelt, keda on solvanud.»

Nagu peaminister nentis, on ta paljude kurvastuseks endiselt seisukohal, et Eestil on mõistlik ACTA-ga liituda. Ta ütles, et sel teemal on vaja argumenteeritud väitlust, ning loodab, et see on võimalik. «Usun, et riigikogus tuleb asjalik ja põhjalik debatt,» lausus ta.

Ansipi meelest tasub kaaluda, kas Eesti tahab kuuluda kokku Soome, Rootsi ja Taaniga, kes peavad võltsimist patuks ning on ACTA allkirjastanud. «Mina tahaksin, et Eesti kuuluks Põhjamaade hulka,» lisas ta.

Riigikogu stenogrammi andmetel ütles peaminister Andrus Ansip möödunud kolmapäeval riigikogu infotunnis järgmist:

«Ma võtan ka «Õhtulehte» tsiteerida. 6. veebruar 2012: «ACTA on arenenud riikides rahva eest salaja väljatöötatud leping, mis annab internetiteenuse pakkujale kohustuse jälgida kõiki tegemisi internetis ja karistada igasuguste autoriõiguste rikkumiste eest kopsaka rahatrahvi või vangistusega ilma kohtuta.» Vaadake, mis meid ees ootab! «Keelab odavamad, kuid sama efektiga järeletehtud ravimid ja patenteerib ära taimede ja teraviljade seemned, mida ei tohi siis enam kõik oma põldudel kasvatada.» Sõbrad! Põllumajandusega on nüüd täiesti läbi! Laar üritas, ei saanud hakkama, ACTA teeb selle asja ära! Teate, see, kes midagi taolist väidab, see on seemneid söönud ja mitte neid seemneid, mida meie oma põldudele külvame. (Naer.) Tavaliselt niisugustel puhkudel, kui inimestel sellised kahtlused on, siis selle vastu aitab aeg-ajalt see, et pannakse foolium mütsi sisse. Mõned arvavad, et abi võib olla ka mullivannist. Ma ei tea, mis konkreetsel puhul võiks aidata, aga inimesed võiksid otsida kusagilt abi! Aitäh!»

Peaministri emotsionaalne sõnavõtt tekitas ühiskonnas laia vastukaja. Sotsiaalvõrgustikes hakkasid levima fooliummütside- ja seemneteteemalised naljad.

Partei otsus

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon otsustas eile, et ACTA kohta tuleb korraldada asjasse puutuvate parlamendikomisjonide ühine avalik istung.
• Reformierakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Valdo Randpere ütles erakonna teates: «On tähtis märkida, et võltsimisvastase lepingu üle ei otsustata midagi kiirustades ega salaja.» Reformierakond soovib tema jutu järgi, et parlamendis korraldataks avalik arutelu, milles saavad võimaluse kaasa rääkida kõik osapooled. Tähtsaks nimetas ta sedagi, et võltsimisvastane kaubandusleping ei too endaga kaasa Eesti õiguspõhimõtete muutumist.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles