Lahkus kunstnik Hanno Härm

Sakala
Copy
Hanno Härm (23. IX 1952 – 2. XI 2021)
Hanno Härm (23. IX 1952 – 2. XI 2021) Foto: Viljandi linnaraamatukogu

Viljandi kunstielu on tabanud taas korvamatu kaotus. Ootamatult lahkus legendaarne Viljandi maastike maalija Hanno Härm. Ta suri vähem kui kaks nädalat pärast oma ema, kunstnik Lilian Härma lahkumist. 

Viljandi kunstnike järelehüüdes nenditakse, et Hanno lahkumisega on lõplikult katkenud ligi pool sajandit Viljandis tegutsenud tunnustatud kunstnikepere Härma loometee – viimane kunstipärl lõpuni lükitud pärlikees.

Hanno Härma aktiivseim näitusetegevus algas 1975. aastal. Tol kümnendil oli ta tihedalt seotud Viljandi kultuurimajaga, kus ta töötas kunstnikuna ja juhtis mõnda aega kunstiringi, kuulus mitme muusikaansambli koosseisu ja kujundas linnaruumi omapärase käekirjaga plakateid. 1980. aastaist 2007. aastani töötas ta kunstniku ja raamatuköitjana Viljandi linnaraamatukogus.  

1980. aastatel kujunes temast enim tellitud Viljandi linna ja järve vaadete maalija ning oodatuim autor kunstiringi näitustel. Ta suutis oma loominguga välja murda ka 1980. aastate legendaarsetele Tartu noortenäitustele.

Hanno Härm kuulus 1990. aastail aktiivselt tegutsenud Viljandi kunstnike ühendusse ja osales kunstifestivalide "Kiriküüt" ühisnäitustel. Oma loometee kõrghetkil oli ta väga produktiivne, nii võib paljude viljandlaste kodudes kohata tema maheda koloriidiga dekoratiivset maaliloomingut. 

Hanno viimane näitus "Metafüüsiline Viljandi" oli möödunud aasta suvel Kondase keskuses. Näitusele koondatud Viljandit kujutavates unenäolistes ideaalmaastikes valitses vaikus.

"Heas unenäos on vaikelu, ilus looduslik hetk, ilus taevas, kõik on ilus, välja arvatud see, mis on inimkätega loodud – tehnika," kirjeldas kunstnik ise oma maagilisse realismi kalduvat maalimaailma. Meie seast on lahkunud vaikuse ja tasakaalu maalija, lahkunud ilusate unenägude maailma.  

Viljandi kunstnikud, 

Viljandi linnaraamatukogu

Hanno Härm saadetakse viimsele teele reedel, 5. novembril kell 14 Riia maantee kalmistul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles