Kohus arutab mõrva kinniste uste taga

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kohtumaja
Viljandi kohtumaja Foto: Elmo Riig / Sakala

Õigusemõistmise huvidele ning kahe süüaluse turvalisuse tagamiseks ei lubata taksojuhi tapmises kahtlustatavate meeste protsessile, mis algab täna Viljandi kohtumajas, ühtegi pealtvaatajat.

Kohtunik Silvi Maiste selgitas, et ei teinud kohtuprotsessi kinniseks muutmise otsust kerge südamega ning enne kui kaitsjad, süüdistaja ja kohtunik neljapäeva õhtul protsessi korda arutama hakkasid, oli ta olnud arvamusel, et istungid peaksid olema avalikud.

Turvalisuse tagamine

Kui aga kõik argumendid olid läbi vaetud, leidsid ka kohtunik ja prokurör, et see protsess peaks olema kinnine. «See on õigusemõistmise huvides,» lisas Maiste. Nii kohtunik Silvi Maiste kui prokurör Marja-Liina Talimaa toonitasid, et tähtis on tagada  ka süüaluste turvalisus.

Täna kell 9.30 astuvad Viljandi kohtumajas süüpinki viljandlased Andrei Karanets ja Viktor Kabanov. Neid süüdistatakse selles, et nad tapsid eelmise aasta 24. aprillil 48-aastase taksojuhi Jüri Heinsoo ja röövisid tema auto.

Internetis on seda juhtumit kajastavate artiklite juurde postitatud kommentaare, milles on kutsutud Karanetsi ja Kabanovi üle omakohut pidama ning postitatud on ka tapmisele õhutavaid kirjutisi. Kohus pidi protsessi alustades kaaluma, kas kohtusaal on piisavalt turvaline. Lisaks võivad sõjakalt meelestatud pealtvaatajad hakata segama kohtu tööd.

Prokurör tunnistas, et nii teravalt kui algaval kohtuistungil pole Viljandis süüaluste turvalisuse küsimus kunagi esile tõusnud. «Istungeid on ka varem kinniseks kuulutatud, aga siis on põhjuseks olnud enamasti eraelulised küsimused,» selgitas Talimaa. Tema sõnul on kinnist istungit lubav para­grahv nii laiahaardeline, et sellesse mahub ka kohtus olevate poolte turvalisuse tagamine. «Süüdistatav on üks pool,» lisas ta.

Kohtunik Silvi Maiste ütlemist mööda on kinnine istung vajalik ka selleks, et kohus saaks võimalikult täpselt teada, mis tol päeval tapetud Jüri Heinsoo sinises Škoda Superbis juhtus. «Et õiglast karistust määrata, peab kõik võimalikult hästi selgeks saama,» lisas ta.

Ehkki Kabanov ja Karanets on seni ütlusi andes olnud väga kidakeelsed, on prokurör veendunud, et kogutud tõenditest piisab meeste süüdimõistmiseks. «Loomulikult olen selles veendunud, sest vastasel korral ma kohtusse ei läheks,» vastas Talimaa küsimusele, kas Kabanovi ja Karanetsi toimik on tema meelest piisavalt tugev, et nende süüd tõendada.

Otsus tuleb avalikult

Silvi Maiste ei osanud eile arvata, millal tehakse kohtuotsus, kuid kinnitas, et selleni soovitakse jõuda võimalikult kiiresti. Parimal juhul võiks kohtuistungitega veel sel nädalal ühele poole saada, halvemal juhul läheb vaja mõnda päeva ka järgmisel nädalal. «Püüan teha võimalikult selge otsuse, et kõik, kes soovivad, saaksid sellest aru,» ütles Maiste. Erinevalt istungitest on kohtuotsuse kuulutamine avalik.

Kohtuprotsessi kinniseks muutmise taotluse esitanud vandeadvokaat Raul Tosmann polnud eile nõus algava istungi kohta ühtki kommentaari andma.

Viktor Kabanovit ja Andrei Karanetsi süüdistatakse mõrvas piinaval või julmal viisil ja isikliku kasu saamiseks ning selle eest võib neile määrata maksimaalse karistusena eluaegse vangistuse. Minimaalne karistus saaks selle paragrahvi järgi olla kaheksa aasta pikkune vangistus.
Politsei sai eelmise aasta 24. aprillil teate, et Viljandi bussijaamast kaks meest peale võtnud taksojuht on kadunud koos sõidukiga.

Päev hiljem leidsid politseinikud kadunud mehe vägivallatunnustega surnukeha Viiratsi valla tiigist. Ekspertiisi kohaselt suri kannatanu uppumise tagajärjel.

29-aastane Viktor Kabanov ja 25-aastane Andrei Karanets kuulutati kohe rahvusvaheliselt tagaotsitavateks. Nad tabati mõni päev hiljem Saksamaal Gubenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles