Teater valmistub esietenduseks

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Ugalas esietendub 6. novembril maailmaklassika "Sume on öö".
Ugalas esietendub 6. novembril maailmaklassika "Sume on öö". Foto: Silver Kaljula

Laupäeval, 6. novembril esietendub Ugala suurel laval suurmeister F. Scott Fitzgeraldi ühe hinnatuima romaani "Sume on öö" põhjal sündiv samanimeline lavastus. Fitzgeraldi romaani toob lavale Kaili Viidas Endla teaterist. Lavastuse aluseks on Simon Levy dramatiseering.

"Mulle meeldib väga, kuidas Simon Levy on selle dramatiseeringu kirjutanud," ütles lavastaja Kaili Viidas. "Esmapilgul jääb näidendist võib-olla lihtsustatud mulje, aga mida rohkem selle sees olla, seda rohkem saad aru, et näidend tegeleb allhoovustega. Mingis mõttes on Simon Levy tegelikult autoritruum, kui Fitzgerald ise romaani viimases versioonis oli."

Ajaline segipaisatus annab Viidase sõnul võimaluse jõuda mälufilmi kujundini, kus peategelase tundeilm ei avaldu lineaarse kulgemisena, vaid õhkab etenduse ajal välja justkui üks hingetõmme. "Keeruline ülesanne, millega lavastaja saab hakkama vaid tugeva kunstilise meeskonna toel," lausus ta.

Lavastuse kunstnik on Lilja Blumenfeld ja koreograaf Ingmar Jõela. Muusikaline kujundaja on Peeter Konovalov, valguskujundaja Sander Aleks Paavo ja videokunstnik Margo Siimon. Mängivad Rait Õunapuu, Marika Palm, Ilo-Ann Saarepera, Vallo Kirs, Jaana Kena, Andres Tabun, Janek Vadi, Ringo Ramul, Aarne Soro, Triinu Meriste, Vilma Luik ja Kiiri Tamm.

Ameerika kirjaniku F. Scott Fitzgeraldi "Sume on öö" räägib ameeriklasest psühhiaatri Dick Diveri ja tema kaasmaalaste pillerkaaritavast elust 1920. aastate Euroopas. Meie ees avaneb pilt mitmekülgse seltskonna kirevatest päevadest ja öödest, aga ka särava fassaadi taga peituvast tühjusest, kus hõljuvad nii mõnedki täitumata soovid. "Sume on öö" on mitmeplaaniline lugu täis vastandeid ja konflikte; teos, kus põrkuvad suured sisemised ideaalid ja välise maailma hiilgus. Selles aimub nooruslik ülemeelikus ja varastatud suudluse lubadus. Pillava õhustikuga lavastus on täis kahekümnendate aastate glamuurset vaimsust, mõrkjasmagusat romantikat, hullutavat tšarlstonit, armastuse võluvat valu ja kahtlustes vaevleva südame ängi – lüüriliselt, lendlevalt ja muidugi sumedalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles