Anna oma hääl ja aita valida maakonna parim toode või teenus

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Foto: Sakala

Kas retrosöökla Hallistes või teatriskäiguga ööbimine ühes Viljandi moodsamas hotellis? Aga ehk hoopis elektrirattal elamussõit või sõõm tervist turgutavat märjukest? Ajaleht Sakala ja Viljandimaa arenduskeskus kutsuvad üles valima nädala jooksul Sakala digilehes kümne finaali pääsenu hulgast Viljandimaa parimat toodet või teenust.

Elektroonilise hääletuse tulemusena selgub Viljandimaa ettevõtluskonkursile esitatud ja finaali pääsenud toodete ja teenuste hulgast rahva lemmik. Žürii tegi oma valiku eelmisel nädalal.

Hääletus Sakala digilehes kestab nädal aega, 8. novembrini. Selle võitja saab 5000 euro väärtuses Postimees Grupi väljaannetes reklaami.

Teistmoodi söögikoht

Kui uutesse söögikohtadesse luuakse täispuidu ja ajalooga esemete abil sageli retrohõngu, siis Abja Tarbijate Ühistu Halliste sööklas on see kõik juba algupäraselt olemas. Süüa pakutakse seal samamoodi nagu 40 aastat tagasi: puupliit pannakse varavalges kütte ja toidud valmivad aastakümneid seal töötanud koka käe all imemaitsvad. Saab nii suppi, praadi kui magustoitu ja siinkohal ei ole juttu peene nimega roogadest, vaid menüüs on näiteks morss moosisiirupist, rosinakissell ja hakklihapallid kartuliga. Hinnad on sellised, mida sööjad kiidavad sõnaga «imeodavad».

Kokk Mare Pikkor tuli Halliste sööklasse tööle 1977. aastal, olles ise vaid 22-aastane.
Kokk Mare Pikkor tuli Halliste sööklasse tööle 1977. aastal, olles ise vaid 22-aastane. Foto: Elmo Riig

Teatripakett majutusega

Peaaegu saja-aastase pausi järel on väärika ajalooga hoone Park Hotell Viljandi käsutuses. Seal pakutakse mugavat majutust ja meeldejäävat kultuurielamust koos Ugala teatriga. Välja on töötatud teatripakett, mille puhul on kokku saanud kaks Viljandi pärlit.

Kombinatsioon, mille hind algab 115 eurost, sisaldab üheöist majutust pargivaatega toas ja kaht teatripiletit Ugala etendusele Viljandis. Saabumisel ootab tulijaid vahuvein ja Ormissoni restoranis sööjaid kümneprotsendiline soodustus. Hommikul saab einestada buffet-lauas. 

Park Hotell Viljandi pakub teatripaketti, mis sisaldab üheöist majutust ja kahte piletit Ugala etendusele.
Park Hotell Viljandi pakub teatripaketti, mis sisaldab üheöist majutust ja kahte piletit Ugala etendusele. Foto: Marko Saarm

Väejoogi taastulemine

Karu Kombucha valmistab väikeses pruulikojas Mulgimaal fermenteeritud teed, mis on uuesti sündinud vanade traditsioonide järgi. Paljudele teada teeseenejook on saanud uue tulemise uue nimega ja täiustatud maitsetega.

Karu Kombucha teeseenejook on naturaalne, vähese suhkru ja õrna mulliga. Jook sisaldab probiootikume, B-vitamiine, kasulikke orgaanilisi happeid ja ensüüme. Tootja sõnul turgutab jook immuunsust ja seedimist ning on tervislik alternatiiv karastusjoogile.

Karu Kombucha valmistab tuntud teeseenejooki uues ja huvitavamas kuues.
Karu Kombucha valmistab tuntud teeseenejooki uues ja huvitavamas kuues. Foto: Erakogu

Perega mulke avastama

Juba kuus aastat tagasi alguse saanud Mulgimaa peremäng on lõbus koguperemäng, mida jagub viiele suvepäevale. Mulgimaal seigeldes saab käia külades, taludes, ettevõtetes ja looduskaunites paikades. Igale ajaloolisele Mulgimaa kihelkonnale on pühendatud oma päev, et just selle kandi eluoluga põhjalikumalt tuttavaks saada, maitsta kohalikke maitseid ja nuusutada suvepäeva lõhnu.

Igas mängupunktis ootavad osalejaid ülesanded, õpitoad, ekskursioonid või ajaloolised meenutused. Käe saab külge panna kõikjal ja proovida näiteks paela punuda, kaelkookudega vett tuua, puid saagida, kartulit võtta, ravimtaimi avastada, kassile pai teha või kanadele teri visata.

Mulgimaa peremängus saab käe külge panna igasugustes vahvates tegemistes.
Mulgimaa peremängus saab käe külge panna igasugustes vahvates tegemistes. Foto: Elmo Riig

Abiline uksemaailmas

Osaühing Oviteks tutvustab end kui kliendi abilist uksemaailmas ning tema tegevusvaldkonda kuuluvad näiteks garaaži tõste- ja voldikuksed. Ettevõte on keskendunud uste ja akende ning nende lahenduste müümisele ja paigaldamisele. Samuti teeb ta remonti ja hooldust. Kliendikeskne ettevõte leiab lahenduse ka kõige lennukamale ideele. Enamasti tegutseb Oviteks Eestis ja Soomes, kuid töö on viinud ka Rootsi ja Norra.

Osaühing Oviteks on kliendikeskne ettevõte, kes leiab lahendused ka lennukamatele ideedele. See eritellimusel uks on kaetud puidu imitatsiooniga.
Osaühing Oviteks on kliendikeskne ettevõte, kes leiab lahendused ka lennukamatele ideedele. See eritellimusel uks on kaetud puidu imitatsiooniga. Foto: Erakogu

Elektrirattaga seiklema

Vinge Vänt / EMTB Estonia osaühing pakub seikluslikku elamusretke elektriratastel. See on mõeldud kuni kuueliikmelisele seltskonnale, kes saab avastusretkeks rattad, varustuse, giidi ja marsruudi.

Saksamaa rattatootja Canyon elektrirattaid laenutava ettevõtte enamik rattaretki kulgeb Viljandimaal, sest seda kanti tunnevad asja eestvedajad kõige rohkem ja tahavad ka teistele tutvustada.

Osalejate soovil teeb giid seiklusretke käigus GoPro kaameraga videoklippe, mis hiljem mälestuseks kokku monteeritakse.

Elamussõidud, mida pakub Vinge Vänt, on aktiivne ja teistmoodi ajaveetmine vabas õhus.
Elamussõidud, mida pakub Vinge Vänt, on aktiivne ja teistmoodi ajaveetmine vabas õhus. Foto: Kaspar Laanisto

Kõik on võimalik

Elustiilitreener Kai Oja, kes paar aastat tagasi asutas osaühingu Oja Consulting, tutvustab end lausega: «Ütle mulle, mida Sa tahad, ja ma näitan Sulle, kuidas seda saavutada.»

Kai Oja on Bob Proctori õpetuste Eestisse tooja, treener, ema ja ettevõtja. Tema teenus on mõeldud inimeste aitamiseks, et nad jõuaksid oma eesmärkide täitmiseni ja siis veel natuke kaugemalegi. Läbi õpetuste on elustiilitreener loonud oma elus tasakaalu vaimse ja materiaalse maailma vahel. Oma karjääri jooksul on ta aidanud rohkem kui tuhandet inimest, korraldanud sadu koolitusi ja täitnud kümneid endale seatud eesmärke.

Elustiilikoolitaja Kai Oja aitab oma klientidel nende seatud sihte täita ja natukene enamgi.
Elustiilikoolitaja Kai Oja aitab oma klientidel nende seatud sihte täita ja natukene enamgi. Foto: Elmo Riig

Joogid purki

Osaühing Cannery on üks neist, kes on purgis käsitööõllede võidukäigu taga. Eesti käsitööjoogiriiulitel on 75 protsenti julgelt tema villitud. Kuigi esiti kaheldi teenuse vajaduses, nägi Mulgimaa mees Hans Vaiksaar asjal tulevikku ega jätnud jonni. Masinad ehitati ise ja esimesed katsetused tehti ta venna Lauri Mulgi Pruulikoja käsitööõlledega. Praeguseks on suundumus sinnapoole, et käsitööõllede tootjad panevad järjest oma jooke purki.

Cannery pakub väiketootjatele purki villimise mobiilset teenust, Eesti kõrval ka välisturul.

Mulgimaal tegutsev osaühing Cannery on üks käsitööõllede purki villimise eestvedajaid. Seda mobiilset teenust pakub ta nii Eestis kui välismaal.
Mulgimaal tegutsev osaühing Cannery on üks käsitööõllede purki villimise eestvedajaid. Seda mobiilset teenust pakub ta nii Eestis kui välismaal. Foto: Elmo Riig

Sojavahast küünlad

Vaage Küünal sai alguse koduköögis eelmisel aastal ja sündis pikalt peas olnud mõttest. Ettevõte on toonud kaubavalikusse sojavahast küünlad, mis on minimalistliku disainiga, elegantsed ja tulvil meelierutavaid lõhnu. Sojavaha on keskkonnasõbralik, seda saadakse taastuvast loodusvarast ja see põleb 90 protsenti puhtamalt kui parafiin. Sojavahast küünaldel on 30–50 protsenti pikem põlemisaeg ja madalam põlemistemperatuur, mistõttu on nad ohutumad ega erita põledes mürgiseid aineid.

Allergikutele mõeldes on tootevalikus ka lõhnata variandid.

Sojavahast Vaage küünlad said alguse koduköögist ning loovad valguse ja aroomiga mõnusat atmosfääri.
Sojavahast Vaage küünlad said alguse koduköögist ning loovad valguse ja aroomiga mõnusat atmosfääri. Foto: Marko Saarm

Hõimlase tulek

Mulgi Pruulikoda on väike talupruulikoda Karksi kihelkonnas, ajaloolise Mulgimaa südames. Oma õlledele on seal algusest saati pandud isikupäraseid nimesid. Nii esitleti läinud suvel soome-ugri kultuuripealinna aasta puhul tehtud kuusevõrsemaitselist õlut Hõimlane. Hõimlasega oli pruulijatel soov teha midagi ürgset ja metsikut. Sellest sündis ale, millele kuusevõrsed annavad hapukat mekki.

Mulgi Pruulikoja missioon on Karksi kandi õllepruulimise traditsiooni taaselustamine ja moodsal viisil edasikandmine. Pruulikoda rajati 2015. aastal selle peremehe, mitmendat põlve mulgi esiisade tallu.

Sel suvel tutvustati Mulgi Pruulikojas soome-ugri kultuuriaasta puhul valminud kuusevõrsemaitselist Hõimlase õlut. Fotol on pruulikoja juht Lauri Vaiksaar.
Sel suvel tutvustati Mulgi Pruulikojas soome-ugri kultuuriaasta puhul valminud kuusevõrsemaitselist Hõimlase õlut. Fotol on pruulikoja juht Lauri Vaiksaar. Foto: Elmo Riig
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles