Tõhus kontroll ei salli maski vaid lõua otsas

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Kaitset koroonaviiruse eest annab tõhusa toimega ja õigesti näo ette seatud mask. Kui nina jääb katte tagant välja, kaotab mask mõtte.
Kaitset koroonaviiruse eest annab tõhusa toimega ja õigesti näo ette seatud mask. Kui nina jääb katte tagant välja, kaotab mask mõtte. Foto: Marko Saarm

Avalikus ruumis maskikandmise vajalikkuse eest seisjad märgivad, et näokatet tuleb kanda korrektselt ning sedagi peaks kontrollima.

Oktoobris pöördus Eesti kaupmeeste liit avalikkuse poole avaldusega, kuidas kavatsevad kauplused koroonaviiruse leviku vastu võidelda. Kui veel augustis oli liit välja hõiganud, et kauplused ise maskikandmist kontrollima ei hakka, siis nüüd võeti vastu teistsugune otsus.

Nagu ütles liidu tegevjuht Nele Peil, lisati liitu kuuluvate kaubanduskeskuste ja kaupluste sisekorraeeskirja muu hulgas nõue, et töötajad ja kliendid peavad kandma maski. See annab tema sõnul kaupluste töötajatele ja turvameestele ühtlasi õigusliku aluse maskikontrolliks.

Seni on avalikes ruumides maskikandmist nõudnud vabariigi valitsus. Nimelt oli valitsus suve lõpus otsustanud, et 26. augustist jõustub maskikandmise kohustus nendes avalikes ruumides, kus ei kontrollita koroonaviiruse vastu tehtud vaktsineerimise tõendit.

Kõik seda korraldust siiski alati ei täida, kuid samas on neidki inimesi, kes poodi minnes lükkavad maski lõua otsa. Paremal juhul katab mask suu, kuid nina hingab täiesti vabalt.

Tänavu kevadel oli Sakala ajakirjanik ühes suures Tartu poes tunnistajaks, kuidas kassapidaja keeldus müümast kaupa mehele, kellel polnud maski. Tema ees oli aga ilma probleemideta teenindatud teist kundet, kes maski küll kandis, kuid kellel oli see nina alla tõmmatud. Mõlemal juhul hingasid kliendid aga ju täiesti vabalt ilma takistuseta.

Kaupmeeste liidu uue otsuse valguses küsis Sakala Nele Peililt, mida arvab liit mõttest, et maski olemasolu lihtsa vaatluse asemel peaksid poetöötajad ja turvamehed jälgima ka seda, et mask oleks korrektselt näo ees ning kataks ühtlasi nina.

«Maski korrektne kandmine on kindlasti oluline, et sel oleks sisuline mõte,» lausus Peil. «Lisame oma klientidele mõeldud infomaterjalidesse juhise, et mask peab katma nina ja suu.»

Seda, kas ja millal hakatakse liitu kuuluvates kauplustes maski korrektset kandmist kontrollima, ei osanud tegevjuht praegu siiski öelda. (Lugu ilmus 26. oktoobri Sakalas.)

Osa inimesi ja ka äride töötajaid eelistab maski asemel kanda visiiri, mis küll väldib rääkimisel lenduvate piiskade sattumist otse teise inimese pihta ja selliste piiskade lendamist vastu visiirikandja nägu, kuid õhk liigub visiiri all vabalt. Nõnda pääseb ka õhus olla võiv viirus vabalt hingamisteedesse.

«Kui valitsus ekspertide soovitustest tulenevalt visiire lubab, lähtume sellest. Kui mitte, siis lähtume samuti sellest, et lubatud on vaid mask,» ütles Peil. «Mittevaktsineeritud töötajad peaksid visiiri asemel kindlasti maski kandma.»

Eraldi küsimus on tema sõnul pleksiklaasi taga töötavate kassapidajatega, sest selline turvapiire tõkestab viiruse levikut.

«Pleksiklaasi taga ametis olev vaktsineeritud töötaja võib tööandja riskianalüüsist tulenevalt olla ilma maskita,» lisas Peil. «Küll tuleb sellisel inimesel mask ette panna, kui ta läheb kaupluse saali muid tööülesandeid sooritama. Täpsustame kaubandussektori ettevõtetele saadetavaid suuniseid ka vastavalt valitsuse otsustele.»

Politseijaoskonna juht Margus Sass ütles, et Viljandimaal ei ole politseini jõudnud tähelepanekuid, nagu oleks maski valesti kandmine sage mure.

«Kaubandusettevõtted peavad tagama, et töötajad ja kliendid kannaks maski ning teeks seda korrektselt nii, et maskist ka päriselt kasu oleks,» lausus ta. «Kui mõnes kohas on aga püsiv probleem, et maski ei kanta või keeldutakse seda õigesti kandmast, saab neid tähelepanekuid jagada nii terviseameti kui ka politseiga.»

Sass märkis, et praegu on politseitöös põhiline kontrollida kohapealse söömisvõimalusega toitlustuskohti, et selgitada, kas ettevõtted kontrollivad klientide koroonatõendeid. «Viljandis on olukord selles mõttes üsna positiivne ning avastatud on vaid üksikuid rikkumisi, kus näiteks tööandja ei ole teenindajatele selgitanud, kuidas koroonatõendeid üldse kontrollima peaks,» lisas ta.

Aktsiaseltsi G4S Eesti kommunikatsioonijuht Maxim Tuul ütles, et maske kontrollides järgib turvafirma kaupluste sisekorraeeskirjade nõudeid. Ta viitas kaupmeeste liidu liikmete otsusele, et nii töötajad kui kliendid peavad kandma maski.

Tuul nentis, et maski tuleb kanda korrektselt, nii et see katab täielikult suu ja nina ning maski vormitav osa oleks fikseeritud vastu nina.

Viljandis peavad G4S Eesti turvatöötajad korda Maksimarketis. Tuul lisas, et enamik poe kliente on maski ette pannud, aga täpset statistikat näokatte kandmise üle turvafirma ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles