Muusik paneb Viljandi publiku pikali

Üllar Priks
, reporter
Copy
Kulno Malva uus sooloplaat on rahulik ja meditatiivne.
Kulno Malva uus sooloplaat on rahulik ja meditatiivne. Foto: Kerttu Kruusla

Pärimusmuusiku, akordionisti ja helilooja Kulno Malva kolmas sooloplaat tõestab, et akordion ei ole ainult lõbus rahvapill, vaid ka instrument, millega mängitud muusika laseb kuulaja vaimul puhata ja lõõgastuda ning rahulikult mediteerida. Oktoobri lõpul ja novembris viib Malva oma viimaselt albumilt "Akordionimeditatsioonid" pärit loomingu ringreisile, andes seitse kontserti eri saalides üle Eesti.

"Korduste maagia, sügavus ja läbitunnetatus on minu jaoks selle plaadi võtmesõnad," rääkis Malva. "Siia albumile on jõudnud helid, mis mind ennast puudutavad ja rändama viivad."

Ta lisas, et nagu aeg on pärimusmuusikalt maha lihvinud kõik üleliigse, nii on ka tema oma muusikas püüdnud säilitada vaid väärtuslikumaid kõlasid ja noote, neid, mis ta enda arvates ajale vastu peavad ja kuulajaid ikka ja jälle kõnetavad.

Eesti pärimusmuusika keskuse juht Tarmo Noormaa sõnas, et Kulno Malva stiil on ainulaadne ja eristuv. "Hõrgud meeli õrritavad klastrid ning turvaline ja muretult kerge dünaamika loovad ainulaadse keskkonna, kus ajal pole tähtsust ja muusika võtab kogu vastutuse hüperreaalsuse eest, kuhu kuulaja tõmmatakse," iseloomustas Noormaa Malva kolmandat sooloalbumit.

Viljandis kantakse loomingut ette ainulaadse lamamiskontserdi vormis. "Viimased poolteist aastat on olnud kultuuriloole ja pärimusmuusikale keeruline aeg, ent sündinud on helilooming, mis kõnetab kuulajaid ajast ja ruumist sõltumata. Kulno "Akordionimeditatsioonide" esitluskontserdid on kindlasti üks selle sügise oodatumaid pärimusmuusika loomingu ettekandeid, mis rõõmustavad nii vilunud pärimusmuusika austajaid kui ka muusikasõpru laiemalt," sõnas Noormaa.

Oktoobri lõpus ja novembris jätkub kevadel edasi lükkunud kontserttuur esinemistega Otepää kultuurimajas, Viljandi pärimusmuusika aidas, Konguta rahvamajas, Tartu lodjakojas, Rapla kultuuriklubis Baas ja Nõmme kultuurimajas. Kõik kevadeks ostetud piletid kehtivad uutel kuupäevadel samades esinemiskohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles