Üks pärlikee on lõpuni lükitud. Lahkunud on kunstnik Lilian Härm

Copy
Lilian Härm (18. IX 1927 – 24. X 2021)
Lilian Härm (18. IX 1927 – 24. X 2021) Foto: Elmo Riig

Enam ei näe Viljandi tänavatel liikumas pisikest stiilset vanaprouat. Armastatud lasteraamatute illustreerija Lilian Härm on meie hulgast lahkunud.

Ta oli 94 aastat vana ja tema ringid olid jäänud üha ahtamaks. Aastaid astus ta hommikuti läbi Viljandi kohvikust, jõi tassi kohvi ning jalutas sealt lossimägedesse, kus tal oli oma lemmikpink. Edasi sai kohvijoomispaigaks Carameli pagariäri Centrumis, sest see oli kodule lähemal. Lossimägede treppidel ta viimastel aastatel enam kõndida ei jaksanud, aga veel 90. juubeli puhusel näitusel Kondase keskuses rääkis kunstnik, et tahab korragi taas oma lemmikpingil istuda ja sügise ilu imetleda.

Tallinnas teatrikunstniku Albert Vahtramäe peres sündinud Lilian Härm töötas pärast kunstiinstituudi lõpetamist mõnda aega Tallinnas ja kolis 1974. aastal koos kunstnikust mehe Endel Härmaga Viljandisse. Peres oli kaks poega, kellest üks, Hanno, on samuti kunstnik.

Lilian Härm on öelnud, et teda on köitnud Viljandi väiksus ja rahulikkus ning intiimne suletud maastik. Ta võrdles elu eri värvi pärlitest kokku pandud keega. Osa pärleid on mustad, osa hallid, paljud aga punased ja oranžid. Nüüd on see kee lõpuni lükitud.

Meile jäävad sellest kirgaste värvidega J. Oro "Muna", Charles Perrault` "Muinasjutud", "Ungari muinasjutud", "Eesti muinasjutud" ja teised raamatud, mille pilte imetledes on üles kasvanud mitu põlvkonda lapsi.

Jäävad Lilian Härma loodusmaalid, sageli kujutamas Viljandi linnamaastikke: sisehoove, parke ja tänavanurki, Viljandi järve ja varemeid.

Jäävad isikupärased kassimaalid, kus kunstnikule omaselt domineerivad jõulised rohelised, punased, sinised ja kollased toonid. Otsiva ja erksa vaimuga, vahetas ta aastate jooksul temaatikat ja tehnikaid, sest kogu aeg ühtmoodi maalida on igav.

Jäävad ka sisutihedad ja tundeküllased luuletused, sest veel 91-aastaselt avas Lilian Härm hoopis uue andetahu ja avaldas haikukogu, luues selle tarvis minimalistlikud illustratsioonid, esimesed abstraktsed maalid oma pikal loometeel.

Pillava värvidemänguga sügis oli Lilian Härma lemmikaastaaeg. Ta sündis sügisel ja lahkus hilissügisel, mil loodus valmistub pikaks puhkuseks.

Lilian Härma loomingu austajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles