AJALUGU ⟩ Laululava tagant asuti mõisarahva kadunud haudu otsima (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Uuringutel keskendutakse ristiga mälestuskivi ümbrusele, sest ajalooline kalmistukaart ja loogiline mõtlemine viitavad sellele, et hauad on tõenäoliselt selle lähedal. Georadariga töötas Olav Harjo.
Uuringutel keskendutakse ristiga mälestuskivi ümbrusele, sest ajalooline kalmistukaart ja loogiline mõtlemine viitavad sellele, et hauad on tõenäoliselt selle lähedal. Georadariga töötas Olav Harjo. Foto: Elmo Riig

Viljandi linnavalitsus on võtnud nõuks leida üles mõisnike haudade asukohad nõndanimetatud mõisnike kalmistul lauluväljaku taga. 24. oktoobril toodi kohale georadar ning asuti kalmistu kolmemõõtmelist mudelit hoolikalt üles võtma.

Viljandi laululava taga on küngas ning künkale on tegelikult rajatud kalmistu. Ühelt poolt saab minna kalmistuni kitsukest treppi mööda, seejärel avada suure ja veidi roostes värava ning astuda sisse. Kui teiselt poolt läheneda, siis ei paista ristiga mälestusmärk lühematele inimestele üldse silma ning turistid ei pruugi aimatagi, et tegu on sakraalse paigaga.

Keskpäeval sõitiski kohale Olav Harjo osaühingust Elermo ning asus ettevaatlikult kallist georadarit auto pakiruumist välja tõstma ja seadistama. Umbes 60 000 eurot maksev seadeldis on kallim kui nii mõnegi inimese korter ning seda hinda kuuldes astus ajakirjanik aupaklikult sammukese tagasi. Igaks juhuks.

Suur valge riistapuu meenutab välimuse poolest veidi muruniidukit ning umbes samamoodi seda ka kasutatakse: hoolikalt lükates edasi-tagasi üle uuritava maa-ala, nii et ükski ruutsentimeeter vahele ei jääks. Saadud salvestis on kolmemõõtmeline kujutis tervest maa-alast, mis vaadatakse pärast arvutis üle. Ülitäpne geopositsioneerimisseade, mis töötab sentimeetri täpsusega, annab arheoloogidele teada kalmistu pinnasesse peitunud iga eseme täpse asukoha. "Kui ese on suurem kui paar sentimeetrit, siis jääb see kindlasti peale," kinnitas Harjo.

Viljandisse polegi Raptori-nimeline radar varem Harjo kinnitusel sattunud, küll on sellega aga üle kogu Eesti tublit tööd tehtud. "Näiteks on see kogu Narva linnuse hoovi üles võtnud," rääkis Harjo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles