Eesti parimad noorte pärimusbändid on Tradimus ja Duo Tuus

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Duo Tuus, milles Marta Külaots mängib viiulit ja Herbert Konnula lõõtsa, on pärit Tartust.
Duo Tuus, milles Marta Külaots mängib viiulit ja Herbert Konnula lõõtsa, on pärit Tartust. Foto: Annika Vihmann

Äsja selgusid Viljandis viiendat korda Eesti parimad noorte pärimusmuusika bändid kahes vanuserühmas. Alla 16-aastaste  seas noppis võidu Tradimus, kes pälvis ühtlasi publiku lemmiku tiitli. Vanemas, 16–26-aastaste seas kuulutati parimaks Duo Tuus.

Tradimus on laste Etno laagrist välja kasvanud bänd ja sõpruskond, kellele meeldib seada nii eesti kui ka välismaa pärimusmuusikat. Bändi kuuluvad Jakob Ermann (viiul, Eesti torupill), Katariina Nelli Tiisler (karmoška, nuppakordion), Kertu-Liis Õnnis (14-keelne väikekannel, päkarauakannel), Mihkel Sildoja (karmoška, nuppakordion, Eesti lõõts), Randmar Tuulemäe (mandoliin, oktavmandoliin) ja Susi Eerin Heinlo (viiul).

Žüriid juhtinud Karoliine-Lisette Kõiv ütles Tradimuse võitu kommenteerides: "Küll oli lõbus vaadata, kuidas neil oli lõbus koos mängida. Muusika tegemine ei ole ju üksnes töö, vaev ja lõputu harjutamine, vaid pigem südame kutse ja suur rõõm. See paistis Tradimuse esinemise ajal ka lavalt."

Žüriisse kuulunud Maian Kärmas lisas, kuidas see on võimas ja teeb isegi kadedaks, et laval on noored, kes saavad mängida oma vanavanaisa salvestustelt õpitud muusikat. "Puhas pärimus igas mõttes," nentis Kärmas.

Vanema vanuserühma võitja Duo Tuus on pärit Tartust ja selles mängivad Marta Külaots viiulit ja Herbert Konnula lõõtsa. Kord otsustasid kaks pärimusmuusikutest sõpra võtta pillid kastist välja ja teha midagi tuusa. "Kui kokku saavad viiul ja lõõts, sünnib sellest ainult ägedust," kirjeldavad võitjad ise.

"Duo Tuus viis meid kuulajatena huvitavasse maailma oma dünaamilise mänguga, ühendades eksootika eesti pärimusmuusika ning suurepärase vokaaliga," ütles žürii liige Marko Mägi.

Igal konkursile pääsenud bändil oli võimalik teha koostööd muusikust mentoriga, kes hoidis tema tegemistel ja arengul silma peal ning jagas praktilisi nõuandeid. Mentorid olid sel korral muusikud Maarja Nuut, Merike Paberits, Jaan-Eerik Aardam ning Mati Tubli.

Nooremas vanuserühmas konkureerisid omavahel Zene, Remmeli, Tradimus ja Haru ning vanemas vanuserühmas Tammele, Duo Tuus, Duo Trahh ja Tulused.

Mainekasse žüriisse kuulusid Ann-Lisett Rebane, Maian Kärmas, Karoliine-Lisette Kõiv, Marko Mägi ja Margus Haav.

Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul on kõik noortega seotud tegevused keskusele äärmiselt olulised. "Need noored on tuleviku pärimusmuusikud ja pärimusmuusika õpetajad ehk pärimuse edasikandjad," rääkis ta. "Pärimusbändide konkursiga soovime neile anda kogemuse ja tunnetuse, kuidas pärimusmuusikuna esinemiseks valmistuda, kava kokku panna, teistega kokku kõlada ja laval olla ning publiku melu nautida."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles