Viljandimaa valijad on seni olnud väga passiivsed

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandimaal käis esimese nelja päevaga valimiskasti juures 1500 inimest.
Viljandimaal käis esimese nelja päevaga valimiskasti juures 1500 inimest. Foto: Marko Saarm

Viljandimaal on nii eel- kui e-hääletamise aktiivsus olnud seni Eesti kõige kehvemate seas. Kui riigis tervikuna oli reede hommikuks hääle andnud 21,9 protsenti valijatest, siis Viljandimaal oli see näitaja 17.

Viljandimaast väiksem oli aktiivsus reede hommikul kella 9.30 ajal vaid Ida-Viru-, Rapla- ja Pärnumaal. E-hääle oli reede hommikus andnud 4916 Viljandimaa inimest ning eelhääletusel pabersedeliga valinud 1505. Kuidas jaguneb hääletajate hulk maakonna omavalitsuste vahel, riigi valimiskomisjon oma statistikas ei avalda.

Reedel kell 12 avatakse kõik 448 valimisjaoskonda üle Eesti. Valija saab hääletada ükskõik millises oma linna või valla valimisjaoskonnas ning reedest pühapäevani on kõik jaoskonnad üle Eesti avatud.

E-hääletamine kestab ööpäev läbi kuni laupäeva, 16. oktoobri kella 20. Elektrooniliseks hääletamiseks tuleb aadressilt www.valimised.ee oma arvutisse laadida valijarakendus. Lisaks on vaja internetiühendusega arvutit ning isiku tuvastamiseks ID-kaarti koos ID-kaardi lugejaga või mobiil-ID-d ja PIN-koode.

Kui valija ei soovi või ei saa e-hääletada ja tal on tervise pärast või mõnel muul mõjuval põhjusel raske või keelatud (näiteks lähikontaktsena) valimisjaoskonda kohale minna, saab ta taotleda kodus hääletamist. Selleks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele taotlus. Suulise taotluse saab esitada omavalitsuse määratud telefoninumbril reedel ja laupäeval kella 12–20 ning pühapäeval kell 9–14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles