Viljandimaalt leiti linnugrippi surnud kanakull

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kanakulli pesa Viljandimaal Soomaa rahvuspargi läheduses.
Kanakulli pesa Viljandimaal Soomaa rahvuspargi läheduses. Foto: Elmo Riig

Ühel röövlinnul Hiiumaal ja teisel Viljandimaal tuvastati eriti ohtlik lindude gripp. Röövlinnud saavad viiruse tavaliselt saaklindudelt, seega ei ole põhjust arvata, et need on üksikjuhtumid.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul on haigus endiselt Eestis ringlemas ja oht kodulindudele suur. "Hiiumaal tuvastati kassikakul ja Viljandimaal kanakullil kõrge patogeensusega lindude gripi viirustüvi H5N8. Seega peavad kodulindude pidajad olema endiselt hoolsad, et vältida haiguse levikut lindlasse," selgitas Kalda. Kanakull leiti Viljandimaal surnuna 26. septembril.

Viiruse leviku pidurdamiseks peavad linnupidajad tagama, et kodulindudel poleks kokkupuuteid looduses vabalt elavate lindude ja neilt pärineva nakkusohtliku materjaliga. Selleks tuleb kasutada võrku, katust või muid eraldusvõimalusi ning linde tuleb sööta ja joota ruumis või varikatuse all. Endiselt kehtib keeld tuua looduses vabalt elavaid linde kohtadesse, kus samal ajal peetakse kodulinde või teisi tehistingimustes peetavaid linde.

Et taudi levikust ülevaadet saada, palub põllumajandus- ja toiduamet infot hukkununa leitud veelindude, hulganisti surnud metslindude või surnud röövlindude korjuste kohta veebilehe linnugripp.ee/teata kaudu. Sinna saab jätta asukoha koordinaadid ja pildi, mis lihtsustab lindude leidmist. Teateid saab jätta ka infotelefonil 605 4767.

2020. ja 2021. aasta lindude gripi levik on üks suuremaid lindude gripi epideemiaid, mis kunagi Euroopas on olnud. 31-s Euroopa riigis on nakatunud ligi 23 miljonit kodulindu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles