Läti Post pani Riiga püsti esimese Cleveroni roboti

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Läti postifirma võttis Cleveronis toodetud pakiroboti kasutusele esimese ettevõttena Baltimaades.
Läti postifirma võttis Cleveronis toodetud pakiroboti kasutusele esimese ettevõttena Baltimaades. Foto: Cleveron

Läti postifirmast Latvijas Pasts sai Baltimaade esimene postiteenuse pakkuja, kes võttis kasutusele Cleveroni pakiroboti. See avati neljapäeval Riia kõige tihedamalt asustatud linnaosas.

Põhjus, miks postifirma tänu maailma suurimale kaubandusketile Walmart tuntuks saanud pakitorni Cleveron 401 kasutusele võttis, peitub Viljandis tegutseva ettevõtte pressiteate kohaselt selle mahutavuses. Tavapärased pakikapid vajavad rohkem põrandapinda ning tihti kipub kappe nappima, et kõiki pakke mahutada.

E-kaubanduse populaarsus on kõikjal Euroopas ning sealhulgas Lätis järsult suurenenud ning saadetiste arv on viimastel aastatel kasvanud märgatavalt. Õues seisvast pakiautomaadist saavad kliendid oma pakid kätte ööpäev läbi seitsmel päeval nädalas.

Läti transpordiminister Tālis Linkaits ütles pakirobotit avades, et ülemaailmsed ostusuundumused ja koroonapandeemia on aidanud kaasa postisektori kiirele kasvule ning seetõttu peab Läti Post riigi suurima posti- ja logistikaettevõttena ajaga kaasas käima ning pakkuma klientidele mugavaid lahendusi.

Läti postifirma juhatuse esimees Mārcis Vilcāns rääkis, et postiteenuse kasvust ja muutustest tulenevalt on Läti Post teinud viimastel aastatel suuri muudatusi, sest nõudlus traditsioonilise postiteenuse järele on vähenenud, kuid tunduvalt on kasvanud e-kaubanduse maht. "Me käime üha vähem füüsilistes poodides, selle asemel ostleme virutaalselt," rääkis Vilcāns. "Samuti tuleb aina rohkem tooteid klientideni toimetada üha kiiremini ning viisil, mis on ka kliendile mugav. Selle kõige tulemusena muutuvad üha olulisemaks kaupade rahvusvaheline logistika ja netist tellitud kaupade üleandmise lahendused, mis peavad omakorda kohanduma klientide igapäevase rutiiniga.”

Cleveroni turundusspetsialisti Johanna Kuusi seletusel on Riiga püstitatud pakitorn niinimetatud katseprojekt ning selle põhjal otsustab sealne postifirma, kas pakiroboteid tellitakse juurde ning neid hakkab nägema Läti erinevates piirkondades. Viljandis oli Cleveroni pakirobot pikka aega Uku keskuse juures, kuid mõni nädal tagasi viidi see sealt ära. Ükski paki- või kullerteenust pakkuv ettevõte pole Cleveronilt seni pakiroboteid tellinud.

Cleveron 401 on viie meetri kõrgune pakirobot, mis hoiustab 5,4 ruutmeetri peal kuni 500 pakki. Automaat väljastab paki mõne sekundiga.

Cleveron pakub Viljandis väljatöötatud ja toodetud pakiautomaate ning roboteid sellistele maailma suurimatele jaekettidele ja logistikaettevõtetele nagu Zara, H&M, Woolworths, DHL ja UPS. Cleveronil on enam kui 200 klienti üle maailma ning kõiki kasutuses olevaid Cleveroni masinaid jälgitakse ettevõtte arenduskeskusest Viljandist.

Septembris tõi ettevõte välja Ida-Euroopa turule mõeldud ekraaniga välipakiautomaadi Cleveron 352.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles