Õpetajad kaunistasid Jaak Joala kasti puulehtedega (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Õpetajad kleepisid õpetajate päeval Jaak Joala kastile mahalangenud puulehti.
Õpetajad kleepisid õpetajate päeval Jaak Joala kastile mahalangenud puulehti. Foto: Marko Saarm

Esmaspäeval hakkasid Paalalinna kooli õpetajad omakeskis arutama, kuidas muuta Jaak Joala kuju ümber ehitatud saepuruplaadist kasti kaunimaks või siis hoopis nähtamatumaks. Järgmisel päeval kleepisid õpetajad kastile mahalangenud puulehti.

Idee ühe autori ja kleepija, kooli kunstiõpetaja Liisi Joala seletusel sai mõte alguse õpetajate toas, kus hakati üksteisele põrgatama ideed, mida võiks Joala kastiks nimetatava OSB-plaatidest konstruktsiooniga ette võtta. Lõbusast jutust sai tegu järgmisel päeval, kui õpetajate päeva puhul läksid Paalalinna kooli pedagoogid kasti juurde ja asusid sellele sügiseselt kirjusid puulehti kleepima.

Tööd tegi kümmekond õpetajat umbes pool tundi. Selleks kasutati võimalikult looduslikke ja käepäraseid vahendeid. Liisi Joala, kel Jaak Joalaga sugulussidet ei ole, ütles, et puulehed korjati pargist.

Kuulsa Eesti laulja Jaak Joala mälestuseks valmistas skulptor Mati Karmin vastuolulise mälestussamba eelmise aasta lõpul ning see avati Posti tänaval aasta viimasel päeval. Juba paar nädalat hiljem avaldas selle vastu protesti Jaak Joala lesk, teda puudutavate autoriõiguste omanik Maire Joala, kes nõudis kas kuju muutmist või selle näitamise lõpetamist.

Viljandi linnavalitsuse otsusega ehitati veebruaris ümber laulva ja tulesid vilgutava kuju puidust kast ning seni pole selge, mis kujuga edasi võiks saada või kauaks kast Posti tänavale jääb.

Vahetult pärast kasti püstitamist tekkis Viljandi kunstikooli õpetajatel mõte, et puidust pinna võiks kaunistada tänavakunstiga, aga enne kui ideed jõuti põhjalikumalt kaaluma hakata, ilmus ühel ööl kastile suureformaadilisele paberile trükitud teos nimega "Kastis laulja". Seepeale otsustasid kunstikooli õpetajad, et kasti pind võiks jääda anonüümsetele kunstnikele vabaks eneseväljenduseks.

Õpetajad kleepisid õpetajate päeval Jaak Joala kastile mahalangenud puulehti.
Õpetajad kleepisid õpetajate päeval Jaak Joala kastile mahalangenud puulehti. Foto: Marko Suurmägi
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles