Tudengiprojekt aitab lähisuhtevägivalla all kannatavaid inimesi käemärgi kaudu

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Käemärgi kaudu saavad ohvrid endast märku anda.
Käemärgi kaudu saavad ohvrid endast märku anda. Foto: "Viipe" Facebook

Viljandi kultuuriakadeemia tudengite loodud projekt aitab käemärgi kaudu inimesi, kes kannatavad lähisuhtevägivalla all.

Euroopa Liidu põhiõiguste ameti 2019. aasta vägivallauuringust selgus, et Eestis teatatakse perevägivallast politseisse Euroopa keskmisest vähem ja enamik eestimaalasi pole valmis sellele vahele astuma. Näiteks 2020. aastal sai politsei rohkem kui 12 000 perevägivallaga seotud väljakutset, kuid 100 ohvrist teatavad vägivallast politseisse ainult 13. Kultuuriakadeemia tudengid annavad projekti kaudu inimestele teada, et on olemas selline käemärk, millega end hädaolukorras märgatavaks teha.

Tudengid kutsusid ellu projekti "Viibe", et suurendada inimeste teadlikust lähisuhtevägivalla olemasolust ja abi saamise võimalustest.

Projektijuhi Ingrid Meerbachi sõnul on idee saanud alguse suurriikides, kuid Eestis ei ole sedalaadi projekti varem tehtud. "Hädaohtu sattunud inimestel on võimalik murda vaikust lihtsa käemärgi abil," ütles Meerbach.

Käemärgi näitamiseks tuleb esmalt ühe käe sõrmed välja sirutada, seejärel panna pöial peopessa ja siis haarata ülejäänud nelja sõrmega pöidlast.

"Kui muidu ei pruugi ohvril olla julgust endast märku anda, siis sõnadeta on seda ehk lihtsam teha. Loodetavasti jõuab teadmine käemärgi olemasolust abivajajateni ja senisest rohkem inimesi jõuab vajaliku abini," sõnas Meerbach.

Abivõimaluse kättesaadavuse reklaamimiseks tehakse infovoldikud vajaliku teabega. Projektimeeskond tegutseb esmalt Viljandis ja Pärnus, kuid plaan on ka teistes piirkondades hakata teadlikkust suurendama.

"Viipe" projektis löövad kaasa Viljandi kultuuriakadeemia tudengid Ingrid Meerbach, Laura Loikmann, Koit Roots ja Lisann Raid ning Tallina ülikooli tudeng Kaisa Palmiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles