Ettevõtlusnädal ⟩ Ettevõtlikkus on edu võti

, Viljandimaa arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse programmide koordinaator
Copy
Kairi Ong,Viljandimaa arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse programmide koordinaator.
Kairi Ong,Viljandimaa arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse programmide koordinaator. Foto: Viljandimaa Arenduskeskus

MEIE ÜHISKOND vajab edukaks toimimiseks ettevõtlikke inimesi, keda iseloomustab suur algatusvõime, kõrge motivatsioon ja pidev uute võimaluste otsimine. Just selliste isikuomadustega inimesed kohanevad hästi ka muutuvas maailmas. Ettevõtlusnädala algul on paslik mõtiskleda selle üle, kas ettevõtlikkus on geneetiliselt kaasasündinud või elu jooksul õpitav ja arendatav oskus.

Eesti õpilased on faktiteadmiste ja akadeemiliste oskuste poolest Euroopa tippude seas. Nende teadmiste rakendamises ja praktilise eluga seostamises pole me aga sugugi esirinnas, vaid jääme tublimatele alla. PISA testi tulemused näitavad, et ehkki meie noortel on head teadmised matemaatikas ja loodusteadustes, vajavad üldistusvõime ja seoste loomise oskus pisut järeleaitamist. Mitte edetabeli tippude vallutamiseks, vaid eelkõige ikka selleks, et noored oleks valmis elus ees ootavate ülesannetega silmitsi seisma.

ELUS SAAVAD hästi hakkama ettevõtliku mõttelaadiga inimesed, kes seatud eesmärkide saavutamise nimel vaeva näevad, keerukates olukordades lahendusi otsivad ja oma unistused ellu viivad. Muutuvas maailmas on edu võti ettevõtlikkus – seda nii üksikindiviidi kui ka kogu riigi tasandil. Ettevõtlikud inimesed aitavad edasi kogu ühiskonda. Nad loovad töökohti, arendavad olulisi tooteid ja teenuseid ning veavad kodanikualgatusi ja heategevusprojekte.

Ettevõtlikkus on õnneks aga õpitav ja arendatav oskus. Eesti noored on kasvule suunatud mõtteviisiga: nad usuvad, et iga inimene võib oma vaimseid võimeid arendada. Nii ka julget pealehakkamist ja ettevõtlikkust. Suurepärast võimalust ettevõtliku mõtteviisi arendamiseks ja noorte julgustamiseks pakub näiteks haridusprogramm "Ettevõtlik kool". Viljandimaalt on programmiga liitunud juba kuus õppeasutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles