TURVALISUS ⟩ Oktoober on keelatud esemetest loobumise kuu

Margus Haav
, reporter
Copy
Koju jäänud ohtlikke esemeid saab karistust kartmata loovutada lisaks oktoobrikuus aset leidva kampaania vältel ka muul ajal.
Koju jäänud ohtlikke esemeid saab karistust kartmata loovutada lisaks oktoobrikuus aset leidva kampaania vältel ka muul ajal. Foto: Politsei ja piirivalveamet

Päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, kaitsepolitseiamet ja prokuratuur kutsuvad üles inimesi teavitama nende valduses olevatest loata relvadest ja lõhkematerjalist. Kampaania eesmärk on vähendada kodudes leiduva ohtliku lõhkematerjali ning seadusega keelatud relvade hulka, aga ka meelde tuletada, et lõhkematerjali ja relvade vabatahtliku loovutamise eest ei karistata.

Maailmasõdadest on nii Eesti maapõue kui ka kodudesse ja taludesse jäänud hulganisti relvi, laskemoona ja lõhkematerjali, mis võivad ühel või teisel viisil varem või hiljem inimeste kätte sattuda. On oluline teada, et nende hoiustamine ja käitlemine on ebaseaduslik, kuid vabatahtlikule loovutamisele karistust ei järgne. Koju jäänud ohtlikke esemeid saab karistust kartmata loovutada lisaks oktoobrikuus aset leidva kampaania vältel ka muul ajal.

„Kui enamasti jõuavad ebaseaduslikud relvad või info nende käitlemisest politseinikeni tähelepanelike naabrite abil või siis mõne raske õnnetusjuhtumi või süüteo tagajärjel, siis nüüd tuletame taas meelde, et kõigil on võimalus nende valduses olevad ohtlikud ja ebaseaduslikud esemed politseile üle anda enne, kui midagi traagilist juhtub,“ rääkis politseileitnant Riita Proosa. 

„Ka lahkunud vanaisa jahirelva mälestusesemena hoidmine ilma loata on keelatud.”

Põhja-Eesti pommigrupi juhataja Raido Taalmanni sõnul leitakse kõige sagedamini lõhkematerjali sügiseti ja kevaditi käies metsas seenel ja marjul, harides põldu või renoveerides vanu maju ja korrastades nende ümbrust. „Võib tunduda, et vana ja roostes lõhkekeha on kaotanud oma jõu ning on ohutu, kuid tegelikkus on vastupidine – ka selle liigutamine võib kaasa tuua traagilised tagajärjed,“ hoiatas Taalmann.

Mitte mingil juhul ei tohi lõhkeainet, detonaatoreid, lõhkekehi, relvi ja laskemoona ise päästekomandosse või politseijaoskonda viia. Ohtlikust leiust tuleb kohe teavitada häirekeskust helistades numbril 112. Häirekeskus edastab info politseile või demineerijatele, kes tulevad kohale ning ohtlikud ja keelatud esemed ära viivad.

Mulluse kampaania käigus kogusid päästeameti pommigrupid ning politsei- ja piirivalveamet ühtekokku 17,5 kilogrammi lõhkeainet, 2,65 kilogrammi püssirohtu, ühe õppeotstarbelise lõhkevahendi, 46 ühikut pürotehnikat, 230 detonaatorit, ühe tankitõrjemiini, kaks käsigranaati ja kaks mürsku, 49 tulirelva, ligikaudu 31 000 erineva kaliibriga padrunit, signaalrakette, 

lõhkepakette, haavleid ning mitmesuguseid relvaosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles