Viljandis hakkavad kõlama kitarrid

Margus Haav
, reporter
Copy
Pedro Martins esitleb Viljandis värsket albumit "VOX”, mis koosneb roki ja popi sugemetega ning jazzfusion'ist läbi imbunud paladest.
Pedro Martins esitleb Viljandis värsket albumit "VOX”, mis koosneb roki ja popi sugemetega ning jazzfusion'ist läbi imbunud paladest. Foto: Bruno Pinheiro

13.–17. oktoobrini kestval 14. Viljandi kitarrifestivalil astuvad lisaks eesti artistidele üles muusikud Skandinaaviast, Brasiiliast ja Ameerikast. Kontserdid on festivalile traditsiooniliselt pärimusmuusika aidas, Rüki galeriis, Kondase keskuses, kohvikus Fellin ja Holstre mõisa magasiaidas.

13.–17. oktoobrini kestval 14. Viljandi kitarrifestivalil astuvad lisaks eesti artistidele üles muusikud Skandinaaviast, Brasiiliast ja Ameerikast. Kontserdid on festivalile traditsiooniliselt pärimusmuusika aidas, Rüki galeriis, Kondase keskuses, kohvikus Fellin ja Holstre mõisa magasiaidas.

Festivali algataja ja kunstiline juht Ain Agan kinnitas, et stiililiselt ootab ees kirev festival.

"Maailm on praegu nii lahti, et saame kutsuda muusikuid New Yorgist ja Brasiiliast," rääkis Agan. "Loodame, et kõik kenasti kohale jõuavad ning et kontserdid toimivad. Püüame iga aasta kas just seinast seina, aga kindlasti seda, et kuulda saaks erinevaid stiile."

Tunnustatud Brasiilia muusik ja helilooja Pedro Martins esitleb festivalil mitmekülgset albumit "VOX". Norrast tuleb külla Jostein Gulbrandsen Trio, ühise kontserdi annavad festivali publikule juba tuttav Teemu Viinikainen Soomest ja Anders Jormin Rootsist. Eesti artistidest tulevad esinema Pent Järve trio, Helin Hallik, Mart Soo, Toomas Vanema kvartett, Robert Jürjendal, Aleksei Saks, Paul Daniel ja Ott Indermitte.

Esinemas saab näha ka esimest korda Viljandi kitarrifestivali 10. aastapäeva jõuludeks kokkutulnud koosseisu Laulvad Kitarrid. Sel aastal kuuluvad koosseisu Riho Sibul, Vaiko Eplik, Mari Jürjens, Mari Kalkun, Andre Maaker, Jaak Tuksam, Kelly Vask ja Kärt Johanson, teiste muusikute seas teeb kaasa Ain Agan ise.

Eelmisel aastal Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia pälvinud Karl Madis Pennar on õppima asunud Hamburgi, kuid Viljandi kitarrifestivali andunud fännina annab siiski Rüki galeriis festivali avakontserdi oma koosseisuga Pennar & Friends, esitamisele tuleb juulis ilmunud debüütalbum "Stories Untold". Uue kavaga esineb Jalmar Vabarna, kes esitab lugusid tänavu mais ilmunud teiselt sooloalbumilt "ID".

Viljandisse tulevad festivalinädalaks kokku noored kitarriõpilased üle Eesti, kellel on võimalus suurepärases keskkonnas õppida oma ala professionaalidelt, esineda kitarriorkestri koosseisus ning õhtustel jämm-sessioonidel. Meeleolukad õhtused musitseerimised on teisipäevast laupäevani pärast kontserte vinoteegis Mulks, mida on lisaks festivali publikule tasuta kuulama oodatud kogu linnarahvas.

Eesti muusikute tunnustamiseks ja esiletoomiseks on võimalik pärimusmuusika aidas näha järge Roberta Laasi ainulaadsele graafikanäitusele"Eesti kitarrimängijad", mis koosneb Viljandi kitarrifestivalil üles astunud Eesti kitarristide ja bassimängijate portreedest.

Viljandi kitarrifestivali hakati korraldama 2008. aastal, et Eestis kitarrimängu populariseerida ja arendada. Nüüdseks on sellest saanud rahvusvaheline festival, kus igal aastal astuvad üles artistid nii kodust kui välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles