Nädalavahetusel vaadeldakse rändlinde

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki loodushuvilisi sel nädalavahetusel rändlinde vaatlema.
Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki loodushuvilisi sel nädalavahetusel rändlinde vaatlema. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sel nädalavahetusel on rahvusvahelised rändlindude vaatlemise päevad. Kõik linnuhuvilised üle Eesti saavad vaadelda lindude rännet nii kogenud linnuvaatlejate juhendamisel kui ka iseseisvalt vaatlusandmeid kogudes.

Ühe või kahe päeva jooksul võib vaadelda linde oma kodu ümbruses, lühikesel jalutuskäigul või ka pikemal retkel. Osaleda saab ka avalikel linnuvaatlustel, mida Eesti ornitoloogiaühing korraldab koostöös linnuklubiga Estbirding. Selliseid vaatlusi on üle Eesti ning kogenud linnuvaatlejad aitavad linnusõpradel vajaduse korral linde määrata ning räägivad sügisesest lindude rändest pikemalt ja põhjalikumalt.

Viljandimaal on selline juhendatud linnuvaatlus Vaibla linnujaamas laupäeval ja pühapäeval kella 6.30–11.30 Art Villem ja Kristjan Adojaani juhendamisel. Huvilised võiks võimaluse korral kaasa võtta oma binokli ja linnumääraja ning riietuda võiks soojalt.

Linnuvaatluses osalejatel tuleb nähtud ja kuuldud linnuliigid, iga liigi arvukus, vaatluse tegemise aeg, täpne vaatluskoht ja vaatlejad üles kirjutada. Kogutud andmed tuleks sisestada andmehalduse keskkonda PlutoF või rakenduse Legulus kaudu, kust need jõuavad ka portaali eElurikkus.

Rahvusvahelisi linnuvaatluspäevi korraldatakse 1993. aastast, Eestis koordineerib tegevust Eesti ornitoloogiaühing. Vaatluspäevade eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu rändlindudele, nende elupaikadele ja vajadustele rände ajal. Tänavu võtavad vaatluspäevadest osa 39 Euroopa ja Kesk-Aasia riigi elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles