Maal elamise päev kutsub maaelu võlusid avastama

Kirke Katariina Siimso
Copy
Maa elamise päev tutvustab seekord Kõpu kihelkonda.
Maa elamise päev tutvustab seekord Kõpu kihelkonda. Foto: EVE NAABER

Päev on mõeldud kohalikele elanikele endile, kes valdade suurenemise järel saavad tutvuda oma valla teise nurga tegemistega, aga ka neile, kes alles mõlgutavad mõtet maale kodu rajada. Igal huvilisel on laupäeval võimalik minna ja kogeda igapäevast päriselu maal.

Põhja-Sakala vald osaleb kolmandat aastat üle-eestilisel maal elamise päeval. See loob kõigile maale elama asumisest mõelnud inimestele võimaluse tutvuda omavalitsustes pakutavate teenustega ning saada osa külakogukondade igapäevaelust. Sel aastal on põhitähelepanu Kõpu piirkonna tegemistel ning värvi annavad juurde Suure-Jaani Tervisekoja kohvik Kukemari koos tuletõrjetorni külastamisega ning Suure-Jaani noortekeskuse BMX-i ja tõuksikool.

Omavalitsuse vaatepunktist keskendutakse sotsiaalvaldkonna tutvustamisele. Kõpus on värskelt valmis saanud sotsiaalteenuste keskus ning kõigil on võimalik oma silmaga sellel päeval maja üle vaadata. Maja on endisest hooldekodust ümber ehitatud 13 toaga keskuseks abivajajatele ning koht, kus eakad saavad aega veeta.

Maal elamise päeval ootab huvilisi ka lastekaitsespetsialist, kes jagab infot, kust ja mis abi on võimalik saada enda ja oma pere parimaks toimimiseks.

Suve jooksul on avastatud Sakalamaa saladusi Suure-Jaani ja Pilistvere kihelkonnas ning nüüd, koos maaelu võludega, ootavad laupäeval saladuste loori paotamist Kõpu kihelkonna lood. Külastajaid ootavad Viljandimaa aasta küla Metsküla koos ägedate arboristidega ning nõukaaegse söögi ja külgkorvisõitudega Kõpu küla tuba. Loodusteadmisi ja taimetoidu maitseid jagab Tipu looduskool, Soomaa saladusi vestab Kõpu külastuskeskuses Edu Kuill, mõisaegseid saladusi ja puuahju pitsat saab nautida Suure-Kõpu mõisas ning uksed avab Kõpu Peetri kirik. Kanadapäraseid toite maitstakse ning tamme jalamil asuva hiiega tutvutakse Raistiko talus, teatrivõlu nähakse Puiatu rahvamajas ning kahe kohviringiga ümber Soomaa jõutakse kohvikutesse Viljandimaalt Pärnumaale.

Laupäeval saavad Põhja-Sakala vallas maal elamise päeval kokku mitu eriilmelist sündmust, ületades nii valla kui maakonna piire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles