PÄRIMUS Lõikuspeol antakse välja ainult üks Etnokulp, supp on esinejatest aga rammus

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Etnokulpide kimbu asemel antakse tänavu välja ainult üks kulp – aasta albumile.
Etnokulpide kimbu asemel antakse tänavu välja ainult üks kulp – aasta albumile. Foto: Marko Saarm

Pärimusmuusika keskus tähistab 8. ja 9. oktoobril traditsioonilise lõikuspeoga 30 aasta möödumist pärimusmuusika kõrghariduse andmise algusest Eestis. Sel puhul tulevad esimest korda kokku nelja kooli pärimusmuusika tudengid, õpilased ja õppejõud, kes esitavad oma loomingut koos tuntud vilistlastega. Üle antakse aasta albumi Etnokulp ja tunnustuspreemiad.

8. oktoobril on koostöös Viljandi kultuuriakadeemiaga galakontsert "Suu laulab, süda rõõmustab", mille programm tõstab pärimusmuusika keskuse juhi Tarmo Noormaa sõnul au sisse pärimusmuusika õpetamise, õpetajad ja õpilased läbi aja. Üles astuvad Alle-aa, Untsakad, Curly Strings, Villu Talsi ja tudengid, Cätlin Mägi, Raivo ja Krista Sildoja, Juhan Suits ja teised valdkonna vilistlased ja õppejõud.

Galakontserdil antakse pidulikult kätte tänavune ainuke kulp, milleks on aasta pärimusmuusika albumi Etnokulp. Võitja selgub rahvahääletusel, mis kestab 20. septembrist 3. oktoobrini pärimusmuusika keskuse kodulehel folk.ee.

"Kuigi muusika ja pärimusmuusika sõbrad on varasematel aastatel kogunenud Etnokulbi galale, otsustasime sel aastal muutunud oludest tingituna vaheaasta kasuks ja plaanime traditsioonilised Etnokulbid oma tavapärastes kategooriates anda uuesti välja 2022. aastal," selgitas Tarmo Noormaa. Ta lisas, et uut materjali anti aasta jooksul koroona tõttu vähem välja, kuid oludest hoolimata soovib keskus uut muusikat hinnata.

Samas antakse galal välja kolm tunnustuspreemiat Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias pärimusmuusika eriala loojatele ja käimalükkajatele.

"Lõikuspeo ajaks peab olema saak salve kogutud ja käes on aeg tehtud tööd kiita," rääkis Noormaa. "Eesti pärimusmuusika on 30 aasta jooksul näidanud saaki, mis väärib kummardust. Meie muusikute looming on põlvkondadeülene, hinnatud ja armastatud Eestis ning väljaspool. Viljaka pinnase on loonud 30 aastat tagasi loodud kõrghariduse õppeprogramm."

Noormaa lisas, et kuna tänavuse lõikuspeo staarid on noored, võtavadki kasvulaval õhtuti kohad sisse kõige nooremad pärimusmuusikud, kes oma energiaga peole õiget vunki annavad. "Lõikuspeol tulevad tänavu esimest korda kokku üle-eestilised pärimusmuusika tudengite välkbändid, kelle seast võib nii mõnegi tulevikunime leida," sõnas Noormaa.

Sügisese pärimusfestivali meeleolu jätkuks saab näha nii Eesti Etno ringreise kui ka Etno Randevuud ning öösiti pöörelda plaadikeerutajate Lauri Tähe, Maris Pihlapi, Elari Ennoki ja Tõnu Tubli ketaste rütmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles