Vabaduse platsil saab reedest imetleda Viljandi tänavapilte

Sakala
Copy
Viljandi, 2016–2018
Viljandi, 2016–2018 Foto: Zbanski Kino

Loov Viljandi ja muidu Tallinnas Telliskivi loomelinnakus baseeruv Dokfoto keskus avavad reedel, 17. septembril kell 17 Viljandi Vabaduse platsil näituse "Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis. Peatudes Viljandis".

Näitusele kutsuvad kogukonnaalgatus Loov Viljandi ja Juhan Kuusi Dokfoto keskus. Avamisel teeb Dokfoto keskuse asutaja ja näituse kuraator Toomas Järvet huvilistele 30-minutilise tuuri, millel räägib Eesti tänavafotograafia ajaloost, toob esile näituse ja Viljandi huvitavamad fotod tänavafotograafia mõistes ning peatub žanril endal.

Dokfoto keskuse üks populaarsemaid näitusi koostöös Fotomuuseumi ja mittetulundusühinguga Eesti Tänavafotograafia "Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis" avab tänavafoto kaudu ajavahemikku, mis algab tinglikult 1980. aastast, sügavast nõukogude ajast ja lõpeb millenniumijärgse tänavapildiga. Viljandis lisavad näitusele kohalikku mõõdet linnakodanike saadetud ja arhiividest leitud fotod, pakkudes vaadet Viljandi tänavatele ja elule viimase 40 aasta jooksul.

Tänavafotograafia on Eestis teadliku žanrikasutusena aktiviseerunud alles viimase kümne aasta jooksul, ometi leidub sinna liigituvat fotomaterjali laialdaselt ka varasemast perioodist. Seda võib vaadelda kui fotokunsti või kui dokumentalistikat, mis aga kõige olulisem – see on aja- ja kultuuriloo kunstiline väljendusviis. Tänavafotograafia vahendab juhuslikke hetki ja situatsioone avalikest kohtadest. Sageli samastatakse tänavafotograafiat varjatud pildistamisega, kuid see ei ole tingimata kohustuslik osa. Samuti on ekslik arusaam, et tänavafotograafia nõuab tingimata tänava või linnaruumi olemasolu. Fotol olev keskkond peab sisaldama jälgi inimtegevusest.

Juhan Kuusi Dokfoto keskuse kuraatori Toomas Järveti sõnul on eriti hea meel, et üleskutsele Viljandist tänavafotosid saata reageeris nii palju inimesi ning nii õnnestus lausa pool väljapanekust sisustada Viljandi fotodega. Lisaks loodab keskuse esindaja, et projekt inspireerib ka teisi Eesti linnu samasugust näitust korraldama.

Loova Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso ootab näituse avamist põnevusega, eriti seda hetke, mis muljeid ja lugusid Viljandi eri aegade tänavapilt hakkab läbi fotokunsti jutustama võrreldes teiste linnade tänavafotodega.

Näitusel on eksponeeritud 25 tööd, mille autorid on Mihkel Ulman, Tõnu Noorits, Väino Meresmaa, Erko Ever, Kalju Suur, Indrek Pleesi, Iris Kivisalu, Andres Teiss, Sven Ustintsev, Peeter Langovits, Maiké Tubin, Endel Veliste, Silver Tõnisson, Kaimar Tamm, Airi Leon, Ako Lehemets, Linda Saar, Siiri Kaska, Aron Urb, Antti Sinitsyn, Zbanski Kino ja Karel Kaljuste.

Näitus jääb avatuks 27. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles