Kõpu kirikus algab altariseina korrastamine

Üllar Priks
, reporter
Copy
Kõpu kirikus on omanäoline altarisein koos klassitsistliku sammasportikuse ja altarimaaliga "Laske lapsed minu juurde tulla".
Kõpu kirikus on omanäoline altarisein koos klassitsistliku sammasportikuse ja altarimaaliga "Laske lapsed minu juurde tulla". Foto: Marko Saarm

Kõpu kiriku altari ümbruses tegutsevad sügise jooksul restauraatorid, et konserveerida altariseina maalinguid, ning altarimaal sõidab kaugemale uuringutele. Uuenduse käigus saab altariosa uued valgustid.

Kõpu kiriku õpetaja Hedi Vilumaa sõnul on seal Eesti üks omanäolisi altariseinu koos klassitsistliku sammasportikuse ja ainulaadse altarimaaliga "Laske lapsed minu juurde tulla". Aegamööda on aga maalitud sein lagunema hakanud, maal halvas seisus, dateerimata ja ikka veel on tuvastamata autorlus. Lisaks on kogu kiriku altariesine ruum pime ja piisava valgustuseta. Kuigi Kõpu kirik on tuntud oma erilise küünlasära tõttu, sest laelühtrid on vaid päris küünaldele, on elektrivalgustus hädavajalik.

Nüüd konserveeritakse sammasportikuse seinamaalingud, altarimaal uuritakse põhjalikult läbi ja korrastatakse ning altari osa valgustamiseks soetatakse ja paigaldatakse uued valgustid nii seintele kui sammasportikuse särama löömiseks. Kõik ettenähtud toimingud kirikus töö ajal siiski jätkuvad.

Eriti ootab kirikurahvas maali puudutavat infot. Seni on arvatud, et Kõpu altarimaali autor on tõenäoliselt Eesti üks XIX sajandi alguse tuntumaid kunstnikke Friedrich Ludwig von Maydell. Vastus saabub pärast seda, kui maal on maha võetud, uuringutele saadetud ja sealt tagasi jõudnud. 

Altarimaali uuringuid, korrastamist ning altariseina konserveerimist juhendab Eesti kunstiakadeemia dekaan professor Hilkka Hiiop. 

Töö saab teoks põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti Leaderi programmi, Põhja-Sakala vallavalitsuse ja koguduse enda toega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles