Viljandi ordulinnusest leiti granaat

Margus Haav
, reporter
Copy
Krohvija Jaan Valk ei kaotanud ilmselt enam kui sajandivanust granaati nähes külma verd. Lõuna-Eesti pommirühma kinnitusel oli granaat esimese maailmasõja aegne. Viljandi ordulinnuselt midagi sellesarnast varem leitud polnud.
Krohvija Jaan Valk ei kaotanud ilmselt enam kui sajandivanust granaati nähes külma verd. Lõuna-Eesti pommirühma kinnitusel oli granaat esimese maailmasõja aegne. Viljandi ordulinnuselt midagi sellesarnast varem leitud polnud. Foto: Elmo Riig

Viljandi ordulinnuse konserveerimistööde käigus tuli päevavalgele käsigranaat, mis võib pärit olla esimese maailmasõja ajast. Lõhkekeha lebas Kaevumäele viiva värava kõrval vallikraavis. 

"Kaevasin parasjagu labidaga ja korraga käis mingi kõlks," kirjeldas granaadi leidnud krohvija Jaan Valk. "Võtsin leiu siis välja. Päris alguses ei saanud arugi, mis see täpselt on. Mõtlesin, et mingi suvaline metallikärakas. Siis aga vaatasin, et oo – granaat!"

Valk märkis, et augusti lõpul päevavalgele tulnud granaadil polnud detonaatorit. Leid tõsteti eemale ja teatati kohe päästeteenistusele, kust saadeti kohale eksperdid, kes ohtliku leiu endaga kaasa viisid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles