Tuleva nädala lõpus algavatele Sakala mängudele andsid tõstjad reedel avapaugu

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Parimat tulemust näitas Olustvere kooli õpetaja ja treener Andres Viksi, kes tõukamises oli lähedal ka 155 kilogrammi sirgetele kätele saamisele.
Parimat tulemust näitas Olustvere kooli õpetaja ja treener Andres Viksi, kes tõukamises oli lähedal ka 155 kilogrammi sirgetele kätele saamisele. Foto: Ilmar Kütt

Kui sajad Viljandimaa sportlased asuvad Sakala mängudel kümnel alal parimaid selgitama septembri esimesel nädalavahetusel Viljandis, siis tõstjad tegid oma võistluse ära juba reedel.

"Viljandimaa parimad tõstjad sõidavad laupäeval Eesti meistrivõistlustele ja seetõttu tegime nende võistluse reedel Abja-Paluojal ära," selgitas Viljandimaa spordiliidu juht ning Sakala mängude eestvedaja Ilmar Kütt.

Nii on laupäeval algavatel Sakala mängudel liidrikohal Mulgi vald ning järgnevad Viljandi ja Põhja-Sakala vald. Viljandi linn ning Tõrva vald tõstmisvõistlusele oma parimaid ei saatnud. Parimate tulemuste eest hoolitsesid Põhja-Sakala esindaja ning meeste seas võitnud Andres Viksi, kes alla sajakiloste meeste seas sai kogutulemuseks 275 kilogrammi ning vanermate poiste seas Mulgi valla esindaja Erik Raagmets, kes sai tulemuseks 190 kilogrammi.

Erik Raagmets sai kogusummaks 190 kilogrammi.
Erik Raagmets sai kogusummaks 190 kilogrammi. Foto: Ilmar Kütt

Sakala mängud on Eestis ainulaadsed võistlused, kus Viljandimaa omavalitsused tulevad ühel nädalalõpul kokku ning selgitavad endi seast parima. Lisaks teeb täiskoondisega kaasa Tõrva vald ning mälumängus paneb esinduse välja Põltsamaa.

Tegelikult oleksid pidanud 15. Sakala mängud olema juba 2020. aasta kevadel. Siis lükati need pandeemia tõttu sügisesse, siis 2021. aasta kevadesse ning nüüd saab lõpuks mängud pidada. Ometi peavad korraldajad tegema palju reeglimuudatusi, et võistlused riigis kehtivate eeskirjadega kooskõlla viia.

Nii ei ole võrkpalliturniiri poistele ja tüdrukutele ning iga omavalitsus saab välja panna ainult ühe naiskonna ja ühe meeskonna. "Varem võis olla igal omavalitsusel kaks esindust," lisas Kütt. Võistkonnas tohib olla seitse liiget ehk ainult üks vahetusmängija.

Korvpallis on lubatud kaheksa meest varasema kümne asemel.

Laupäeval võisteldakse meeste ja naiste võrkpallis, meesveteranide korvpallis, kergejõustikus, poiste jalgpallis, kettagolfis, kabes ja petangis. Pühapäeval jätkuvad kergejõustikuvõistlused ning kavas on maastikurattakross ja mälumäng. Kõik võistlused tulevad Viljandis, kuid publikut ruumidesse ei lubata.

Kokku peaksid mängud Viljandisse tooma mitusada inimest, sest ainuüksi poiste jalgpalliturniiril osaleb sadakond mängijat ning tõenäoliselt kõige osavõtjaterohkem ala on kergejõustik.

Sakala mänge peeti esimest korda 1939. aastal. Seejärel sai tekkinud pausi järel mänge uuesti pidada 1995. aastal ning seekordne ettevõtmine on järjekorras 15. Kui varem on Sakala mängude osaks olnud ka maakonna laulu- ja tantsupidu, siis neid üritusi seekord pidada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles