Kaugloetava arvesti rike suurendas väikse töökoja elektriarvet ligi kümme korda

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kärstna põllumajandusettevõtja Valmar Haava on ühtaegu elektritootja, sest tema eestvõttel on rajatud ka päikeseelektrijaam.
Kärstna põllumajandusettevõtja Valmar Haava on ühtaegu elektritootja, sest tema eestvõttel on rajatud ka päikeseelektrijaam. Foto: Elmo Riig

Kui Viljandis tegutseva osaühingu Kärstna Vili raamatupidaja hakkas juunis maksma ettevõtte aprilli ja mai elektriarvet, avastas ta, et väikse töökoja voolutarbimine on ühe kuuga peaaegu kümnekordistunud. Põhjus peitus tegevuse lõpetanud kaugloetavas arvestis ja Elektrilevi koostatud prognoosarves, mille andmete alust ettevõtte juht tuvastada ei suutnudki.

Kui tavaliselt kulub töökojas ühes kuus elektrit 30-40 euro eest, siis aprilli arve oli äkki 286 eurot. Samas suurusjärgus oli ka mai arve. "Summad on tegelikult väikesed ja mina poleks neid tähele pannudki, kui raamatupidaja poleks küsinud, et mis juhtunud on," tunnistas Kärstna Vilja juht Valmar Haava.

Uurimise tulemusena sai selgeks, et Elektrilevi kaugloetav arvesti oli mingil põhjusel lõpetanud andmete edastamise ning elektrimüügiga tegelev firma oli teele pannud prognoosarved. See, kuidas ühe kuu tarbimine mõõdetud 1500 kilovatt-tunni pealt prognoositult 13 000 kilovatt-tunni peale hüppas, jäi ettevõtjale arusaamatuks, ehkki Elektrileviga suhtlemist ja arupärimist oli omajagu.

Elektrilevi esindaja Mihhail Mostovštšikov selgitas, et konkreetset juhtumit menetletakse ja kliendiga on korduvalt sel teemal suheldud. "Oleme ebakõlad tarbimise mahu ja esitatud arvete suuruse vahel fikseerinud ning lähiajal teeme tagasiarvelduse," lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles