Sajad trummilöögid kajavad Eesti esimesel rütmifestivalil Viljandis

Alice Lokk
, reporter
Copy
Viljandis peetakse esimest korda festivali, mis keskendub trummidele ja löökpillidele.
Viljandis peetakse esimest korda festivali, mis keskendub trummidele ja löökpillidele. Foto: Erakogu

Neljapäeval algab Viljandis esimene rütmifestival, mis toob fookusesse rütmimuusika südame ja mootori ehk trummid ja löökpillid. Nelja päeva jooksul on pärimusmuusika aidas, Sakala keskuse hoovis ning Rüki galeriis kuus kontserti ja hulk töötube. 

Rütmifestivali korraldajate edastatud pressiteates on kirjas, et lisaks neljale kodumaisele esinejale astub üles Iisraeli trummar Dan Mayo Iisraelist. Dan Mayo on trummivirtuoos, produtsent ja looja, kes on tuntust kogunud koosseisus Tatran. Festivali programmijuht Indrek Mällo sõnul on ta koos Tatraniga köitnud kiirelt rahvusvahelise džässimaailma tähelepanu. "Mayot peetakse trummimaailmas uueks kuumaks talendiks, kes aastate jooksul on koostööd teinud suurepäraste artistidega ning loonud rütmikõlasid suurtel lavadel," ütles programmijuht.

Lisaks Iisraelist pärit peaesinejale astuvad 26.–29. augustini kestval festivalil üles Eesti noorema põlvkonna trummikaptenid Hans Kurvits ja Karl-Juhan Laanesaar duona Stonekiller 91. Samuti annab soolokontserdi bändist Trad.Attack! tuntud Tõnu Tubli, kes suudab programmijuhi ütlemist mööda luua trummide taga omanäolise ja võluva elektroonilise helimaastiku, mängides trummidel üheaegselt nii rütmide, meloodia kui harmooniaga. "See on muusikaline kuuldemäng, mida lihtsalt peab nägema. Rütmilised lo-fi võnked ja tuttavlikud helikatked kõlavad samaaegselt, kattuvad ning lahtuvad elektroonilisse rütmiuniversumisse," lausus Mällo.

Festivalilt leiab veel Marek Taltsi, Leonora Palu, Tiit Kevade ja Siim Angerpiku koostöökava "Rütmiromantika: Musicae poeticae", kus on kokku pandud erinevad instrumendid ning aegadetagused helisalvestised eesti luuletajatelt. Samuti on plaanis "Etnokonservide" pidu ning Aafrika küla kõladele keskendunud interaktiivne löökpilli töötuba Reigo Ahvena juhendamisel. Rüki galerii võõrustab laupäeva õhtul "Drum Battle‘it" ning rütmimuusikud Rauno Vaher ja Entroopika x Heksel ehk Roland Seer ja Mats Eek hoolitsevad rütmikõlade eest linnakeskkonnas siin ja seal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles