Pilistvere kihelkonnas paljastati saladusi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Kõo rintalli juures said soovijad poniga sõita.
Kõo rintalli juures said soovijad poniga sõita. Foto: Evelyn Härm

Sellel suvel on Põhja-Sakala vald mitmel nädalavahetusel kutsunud avastama kihelkondade saladusi. Sel laupäeval oodati külalisi Pilistvere kihelkonda, mis jaguneb kahe maakonna vahel.

Põhja-Sakala valla kultuurispetsialist Evelyn Härm andis teada, et sedapuhku võeti külalisi vastu Imaveres Eesti piimandusmuuseumis ja Võhmas Mall Vesiloo Vaksali käsitöötoas. Kõo mõisa ringtallis oli jutumeheks Tarmo Riisk, lisaks võõrustas rahvast Pilistvere kirik ja suvekohvik Ingel.

Koroonakevadel oli Imavere piimandusmuuseumi töötajatel aega oma puukuuri saladusi avastada ning neid näidati nüüd ka külalistele. Peidust tulid välja üle Eesti 25 aasta jooksul korjatud piimandusega seotud esemed, mille hulgas leidus tööstus- ja laboriseadmeid. Igal masinal on oma lugu ning nüüd saab teada, kuidas väärindati piima, kuidas jõudis kohuke meie toidulauale ja nii edasi. Muuseumis on müügil ka omavalmistatud jäätis, maitseid jagub igale inimesele, näiteks on karamell, taadisaft ja vabarna. Lisaks said soovijad piimandusmuuseumis lehma lüpsta.

Võhmas näitas Mall Vesiloo kangastega seonduvat. Maja, mis ehitati raudteerahvale hotelliks, on pakkunud soodsat pinnast äritegevusele ja loovusele. Kolm viimast aastat on majahaldaja olnud Mall Vesiloo, kes kangaid kogub ja nende kohta väga palju teab. Tal oli igast kangast rääkida oma lugu – olgu selleks mälestuspilt lapsepõlvest või emotsioon mõnelt sündmuselt.

Lisaks jagas Mall Vesiloo nõuandeid ja nippe, kuidas luua kangast oma väike saladus. Koos meisterdati lastega käepaelu ja riidenukkusid.

Tarmo Riisk jagas Kõo ringtalli rääkimata lugusid. Tema oli sealsamas mitu aastakümmet Kõo vallavanem. Aastakümneid on möödujate tähelepanu köitnud Kõo küla kõrge väravatorni ja poolkaarja planeeringuga barokkstiilis ehitis. Kui palju ja milliseid saladusi on aegade jooksul nendesse seintesse kätketud, pajataski Kõo endine vallavanem. Soovijaid sõidutas mõisakompleksis ponikaarik. Lindude saladusi tutvustas Kõo ringtalli noortetoas Papagoi Teater, mille truppi kuulub täieõigusliku liikmena ka maailma suurima ja uhkeima liigi papagoi, keda said soovijad pildistada.

Pilistvere kiriku lühtri lugu jutustas hingehoidja Hermann Kalmus.

Küla vaimulik Hermann Kalmus on kohapeal tegutsenud 17 aastat ja on selle ajaga näinud ja kuulnud palju lugusid. Nüüd viis ta soovijaid tutvuma Pilistvere eluga. Juttu tuli faktidest, mida ajalooraamatust ei leia, külalugudest ja nendega seotud inimestest.

Veel ootas huvilisi suvekohvik Ingel, kus kohalikud noored on oma ettevõtlikust proovile pannud juba palju aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles