Viljandi harrastajatest vutinaised ja -mehed tegid nädalavahetusel Pärnule säru

Marek Tiits
, Viljandi JK Tuleviku turundusjuht
Copy

Laupäeval, 21. augustil sõitsid Viljandi Tuleviku nais- ja meesharrastajad ühise bussiga Paikusele, et jalgpalli mängida. Kui mehed läksid pidama oma Coolbet Rahvaliiga B-tasandi seitsmendat alagrupimatši, siis naisharrastajad võtsid vastu Pärnu Vapruse naisharrastajate küllakutse sõpruskohtumiseks, et maha pidada oma päris esimene tõeline mäng.

Tuleviku meistriliiga naiskonna mängija ja tüdrukute treeneri Dagmar Hekki käe all tunamullu sügisel kogunenud ning korra nädalas harjutav naisharrastajate võistkond koosneb Tuleviku jalgpallikooli laste emadest ning lihtsalt liikumist ja jalgpalli nautivatest Viljandi naistest väga laias vanusevahemikus. Seni olid naised lihtsalt oma lõbuks trenni teinud ning päris mängus ei oldud end veel proovile pandud. Tänavu suvel trenni ei tehtud ning enne Paikusele sõitmist oli kokku saadud kaks korda.

Ka esimest aastat koos käivale Pärnu Vapruse harrastusnaiskonnale, mis koosneb samuti peaasjalikult Vapruse noorpallurite emadest, oli see nende päris esimese mänguga, mida nad ootasid suure elevusega.

Vapruse naiskonna treener Tarmo Tõnismann oli meeleoluka vutipäeva kordamineku nimel koos oma abilistega teinud ära tohutu töö. Paikuse staadion oli kaunilt lipuehteis, riietusruumid võistkondi ootamas, sile muruväljak ideaalses seisukorras, kõlas muusika ning teadustaja tegi oma tööd. Naiskondade kohtumise eel kinkisid Vapruse rahvaliiga satsi mehed kõigile väljakule jooksnud naistele valged roosid.

Võrdne lahing naiste vahel

Naiskondade madin oli lõbus ja kaasahaarav ning ääretult võrdne. Nalja tehti kõvasti nii platsil kui selle kõrval, ent samas aeti palli taga suure keskendumise ja kirega. Rünnakulained vaheldusid ühel ja teisel väljakupoolel ning kohtunikul oli kõvasti tegemist, et mänguhoos naistel jalgpallireegleid meeles hoida. Ikka kippusid audivisked natuke viltu minema ja teinekord tulid mängu käed, mis palli haarama kippusid. Samas oli mõlemas naiskonnas mängijaid, kelle tehniliste soorituste kvaliteedi üle oleks uhke ka iga naiste meistriliiga võistkonna treener. Kui Tuleviku naiskond oli korra palliga Vapruse väravaposti kolistanud, teenisid võõrustajad penalti Tuleviku naiste käemängu eest. Pall lendas aga penaltipunktilt üle värava ning võrdne ja haarav madin jätkus. Poolajale mindi 0:0 viigiseisul.

Teisel poolajal sai näha samasugust lõbusat palliveeretamist, efektseid konkse, tõmbeid, väravavahtide pantrihüppeid ja õhulende. Liina Kommer viis veerand tundi enne mängu lõppu Tuleviku kiirest vasturünnakust löödud väravaga 1:0 juhtima ning rõõmupidu platsil ja selle ääres, kus harrastajate meeskonna liikmed omasid toetasid, võis alata. Vaid minut pärast juhtväravat aga juhtus viljandlannadel taas pisike apsakas käemänguga trahvialas ning Vapruse naised said uuesti penaltipunktilt õnne proovida. Seekord lendas pall aga väravapostist mööda.

Kui pärnulannad olid järele jäänud mänguaja jooksul Tulevikule peale pandud kõva surve tulemusena samuti palliga posti kolistanud ja kohtuniku lõpuvile kõlas, võisid Viljandi vutinaised rõõmustada oma esimeses mängus löödud värava ja teenitud võidu üle, ent ühisel meelel olid kõik platsil ja selle kõrval viibijad selles, et lõbusa päeva suurim võit oli sportlik vorm ja loodud sõprussidemed.

Meeste armutu lahing tabelipunktide nimel

Pärast naiste matši oli meeste kord. Murule jooksid Viljandi Tuleviku ja Pärnu Vapruse rahvaliiga meeskonnad, et pidada maha EJL Coolbet rahvaliiga B-tasandi esimese alagrupi järjekordne mänguvoor. Alagruppi juhtivate Pärnu meeste jaoks oli see nende viimane, kümnes mäng, Tulevik jooksis väljakule seitsmendat korda. Esimeses omavahelises kohtumises Viljandi Kesklinna kooli staadionil olid peale jäänud pärnakad, kes alistasid viljandlased 3:2.

Vaprus vajas sellest mängust kindlasti võitu, et kindlustada edasipääs alagrupist ja püüda kohta finaalsarjas. Seetõttu oli kodukohtumiseks üles rivistatud aukartustäratav hulk mängumehi. Tänavu suure vigastustelaine all kannatanud ning mitme olulise puudujaga Tuleviku harrastusmeeskond läks kohtumisele vastu vaid ühe varumehega. Kohtumine algas ärevate hetkedega Vapruse värava all, ent Viljandi mehed ei suutnud palli heal positsioonilt väravasse panna. Kümnenda minuti paiku jättis Markel Utsal realiseerimata Vapruse meeste kaitsja vea eest teenitud penalti, mille võõrustajate väravavaht Antti Luigemaa kindlalt tõrjus. Seejärel mäng võrdsustus, ent ajapikku surus pidevalt värskeid jalgu platsile vahetanud Pärnu oma mängu Viljandile peale. Tulevik seisis kaitses soliidselt, kuni ühel hetkel ikkagi murduti ning kaitseliini eksimuse tõttu lasti pall trahvialasse põrgata, kus Krister Tamm selle üle Tuleviku puuriluku Tarmo Kallaste pea võrku tõstis ning võõrustajad juhtima viis.

Poolajapausile mindi ikkagi viigiseisult, sest ilusa kombinatsiooni järel keskväljal tõmbas kaitsest rünnakule sööstnud Alan Kaasla Vapruse kaitsjate tähelepanu endale, mis andis Martin Rennitile võimaluse trahvikastis sinna lennanud täpne sööt omaks võtta ja see külma närvi üles näidates väravasse saata. Teine poolaeg jätkus samas võtmes ja võrdsete heitlusena. Tuleviku mehed, kel vahetuspink ühemeheline, väsisid iga minutiga üha silmnähtavamalt, ent hambad ristis kaitses rassides hoiti asjad kontrolli all. Poolaja keskpaigas said pärnakad siiski oma tahtmise, kui nurgalöögi järel trahvialas markeerimata jäänud Mihkel Poom palli jõuga Tuleviku väravasse surus. Taas saavutatud eduseis ei kestnud aga kaua, sest Tulevik tõstis liine, Markel Utsal sai trahvialas kõrge söödu omaks ning viigistas pöördelt tehtud täpse löögiga mänguseisu.

Pärnu surve oli pidev ka viigivärava järel, ent nõrgenes ajapikku ning Tuleviku üdini väsinud mehed, kelle jaoks viigipunkt olnuks igati mokkamööda, kasutas iga võimalikku hetke puhkamiseks ja mängutempo alla tõmbamiseks. Normaalaja eelviimasel minutil lõikas Markel Utsal keskväljal vahelt pärnakate söödu ning sööstis silmitsi Pärnu väravavahiga. Utsalile vastu tõtanud Luigemaa tuli küll hästi väravast välja, ent Utsali külmavereline löök oli täpne. Seisuks sai 3:2, kohe kõlas ka lõpuvile ning platsil vallandunud mehised möirgeid ja väljaku ääres kaasa elanud Viljandi naiste tohutu rõõmukisa andsid tunnistust sellest, mida see värav endast kõik väljakule jätnud Viljandi meestele ja poolehoidjatele tähendas. Vapruse rahvaliigapunt peab nüüd alagrupist edasi pääsemiseks lootma lähikonkurentide ebaedule.

Naiste ja meeste võidud Paikusel tähendasid ühtlasi seda, et Viljandi Tuleviku jalgpalliklubi tegi Pärnu Vapruse vastu perfektse nädalavahetuse: reedel alistas ka Tuleviku esindusmeeskond Vapruse Premium liigas tulemusega 1:0.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles