Kõpu vallavalitsus leidis ajutise varjualuse kaupluses

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruarikuus on vallavanem Tõnu Kiviloo ja teiste ametnike töölauad Kõpu kaupluse ruumides.
Veebruarikuus on vallavanem Tõnu Kiviloo ja teiste ametnike töölauad Kõpu kaupluse ruumides. Foto: Elmo Riig / Sakala

Poolteise nädala eest maha põlenud hoonest pool kuulus põllumajandusettevõttele Kõpu PM, kes rentis seda vallavalitsusele. Päästeaktsioonis sai kannatada ka vallavanem Tõnu Kiviloo, kes hiljem oli mitu päeva haige.

Vallavanem on praegugi haiguslehel, aga tegutseb siiski ja jagab kähiseva häälega korraldusi. Ta nentis, et tavakohane töö taastus vallavalitsuses juba kaks ja pool päeva pärast õnnetust. Vallavalitsus kolis Kõpu kaupluse ruumidesse, sest nagu varasematelgi aastatel on pood paariks talvekuuks uksed sulgenud.

Vallavalitsuse tarbeks on üks suurem ruum ning koosolekuteks on võimalik kasutada saali. Tulest õnnestus päästa arvuteid ja alles jäi internetil põhinev andmebaas. Olemas on internet ja telefonside.

«Kõik toimib jälle tavakohaselt,» lausus Tõnu Kiviloo.

Tules hävis maakorralduse ja ehituse arhiiv, aga dokumentide koopiad on maavalitsuses ning inimesed, kel neid vaja läheb, peavad ootama umbes päeva. Arhiivi taastamine tuleb kõne alla tulevikus.

Kiviloo sõnutsi tassisid kohalikud elanikud põlevast majast välja hulga mööblit ja dokumente. Et tuli levis kiiresti, oli selleks vaid pool tundi. «Kui mina teate sain ja kohale jõudsin, oli maja juba hävinud,» meenutas vallavanem.

Kõpu kauplus kuulub Tõnu Kiviloole, seal on tema perefirma tegutsenud 1992. aastast. Üüri ta vallalt ei nõua, osaliselt kaetakse kütte- ja elektrikulud.

Märtsis on Tõnu Kivilool kavas uuesti avada kauplus koos söögikohaga, kus pakutakse kehakinnitust kohalikele ja möödujatele. Selleks ajaks otsitakse vallavalitsusele uued ruumid ning seda, kuhu minnakse, otsustatakse käesoleva nädala lõpul. Võimalike variantidena nimetas vallavanem vana lasteaeda, mõisat, hooldekodu teist korrust, sõjaeelset vallamaja ja pritsimaja. Tõenäoliselt oleksid needki variandid ajutised.

Kiviloo hinnangul oleks vallavalitsusel kõige parem ajaloolises meiereihoones, millele on saadud toetust külastuskeskuse rajamiseks. Kui leitakse raha, siis paari aasta pärast võiksid seal olla ka vallavalitsuse ruumid.

Tõnu Kiviloo sõnutsi ei olnud Kõpu PM-ile kuuluv majaosa kindlustatud. Põllumajandusettevõte kolis oma kontori, kus töötasid tegevjuht, raamatupidaja ja ametnikud, ning arhiivi endise majandi töökoja juurde Pargi farmi lähistele.

Vallavanem avaldas tänu kõigile omavalitsustele, kes on toetust pakkunud. «Esimesena tegi sihtannetuse Kolga-Jaani vallavalitsus. Abikäe on lubanud ulatada Abja vald ning mitu omavalitsust Pärnumaalt, samuti Off-Road-klubi. Oleme otsustanud, et ise ütleme, millist tuge vajame,» sõnas vallavanem.

Tõnu Kiviloo ütles, et 23. veebruaril on Kõpu mõisas tänuüritus, millel tunnustatakse kõiki valla elanikke ja teisi, kes olid tulekahju päästetöödel abiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles