Taasiseseisvumispäev algas Viljandis torupillimängu ja giidituuriga

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kulno Malva öine torupillikontsert Vabaduse väljakul.
Kulno Malva öine torupillikontsert Vabaduse väljakul. Foto: Jaana Hinno

20. augusti juhatas Viljandis sisse varahommikul Vabaduse platsilt alanud giidituur, mille alustas ja lõpetas tuntud pärimusmuusiku Kulno Malva esinemine. Kümnele inimesele korraldatud jalutuskäik keskendus ajaloolistele sündmustele, mis eelnesid ja järgnesid taasiseseisvumisele, ning esitas küsimuse, milline oli Viljandi tol ajal.

Kell pool viis hommikul tervitasid esimesi Vabaduse platsile jõudnud huvilisi täiesti värske, reibas ja heatujuline giid Jaana Hinno ning Kulno Malva melanhoolne torupillimäng. Päikestõusutuurid Viljandis on osa turismiinfokeskuses töötava ja atesteeritud giidina tegutseva Hinno programmist olnud juba tükk aega. 20. augusti puhul oli teemaks muidugi Viljandi kolmkümmend aastat tagasi ning kell 4.44 alanud tuuri alguspaigaks oli Vabaduse plats täiesti sobiv koht.

Väike ja võluv Viljandi on Jaana Hinno südame täielikult vallutanud ning ta laseb seda igal sammul ka välja paista, juhib tähelepanu ilusatele vaadetele ning pikib muu jutu vahele huvitavaid fakte linna kohta. Lisaks sellele, et Viljandi on ilus linn, on see Eesti ajaloos ka üsna tähelepanuväärne "esimeste linn", teerajaja linn. Eesti esimene vahuvein toodeti Viljandis. Esimene telefoniliin Eestis pandi just Viljandisse. Eesti esimesed gaasilaternad paigaldati Viljandisse. Esimene naisteajakiri? Viljandis. Esimene erapood pärast taasiseseisvumist? Väidetavalt Viljandi. Eesti esimene erootikaajakiri? Muidugi legendaarne ja Viljandist alguse saanud Maaja. Teine ka, Eeva hakkas ilmuma 2001. aastal – viljandlased võtsid asja tõsiselt ette. Esimene riigigümnaaisum? Samuti Viljandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles