Riigimees Friedrich Karl Akeli auks valmis hõbemünt

Sakala
Copy
Münte on vermitud 3000 eksemplari.
Münte on vermitud 3000 eksemplari. Foto: Eesti Pank

Eesti Pank annab riigimehe Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäeva auks välja hõbemündi, mille tiraaž on 3000.

Mulgimaal 1871. aasta 5. septembril sündinud Friedrich Karl Akel oli Eesti riigivanem, välisminister ja diplomaat, õppinud arstiks ja pidanud silmaarsti ametit. Riigivanemana töötas ta 1924. aasta 26. märtsist 16. detsembrini.

Nagu märgib Eesti Pank pressiteates, oli Akel kogu oma elu ühiskondlikult aktiivne. Ülikooli ajal kuulus ta Eesti Üliõpilaste Seltsi, hiljem Tallinnas elades ja töötades oli ta mitme teise seltsi esimees, linnavolikogu liige ja esimees, samuti Tallinna krediitühistu esimees, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku konsistooriumi ilmalik asepresident ja Eesti Olümpia Komitee esimees. Ühtlasi oli Akel kolm korda välisminister ja töötas diplomaadina Rootsis, Saksamaal ja Hollandis. Nõukogude okupatsioonivõim vahistas Akeli 1940. aastal ja hukkas ta 1941. aasta suvel teadmata kohas.

Akeli auks valminud hõbemündi hind on 45 eurot ja nimiväärtus 15 eurot. Müük algab 2. septembri päeval Omniva e-poes. Üks ostja saab korraga soetada kuni kolm münti; münte broneerida ei saa. Et koroonaleviku risk on suur, siis postkontorid ja Eesti Panga muuseumipood meenemünti ei müü.

Hõbemündi kujundanud Kristo Kooskora on lõpetanud Tartu kunstikooli ning omandanud magistrikraadi Eesti kunstiakadeemias muinsuskaitse ja konserveerimise erialal. Igapäevase kujundajatöö kõrval tegutseb Kooskora arhitektuuripärandi uurija ja juhendajana Eesti kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonnas.

Münte on vermitud 3000 eksemplari.
Münte on vermitud 3000 eksemplari. Foto: Eesti Pank
Mündi hind on 45 eurot ja nimiväärtus 15 eurot.
Mündi hind on 45 eurot ja nimiväärtus 15 eurot. Foto: Eesti Pank
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles