Viljandi maastikurattur Sille Puhu krooniti Euroopa meistriks

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Maastikurattur Sille Puhu pälvis Serbias Novi Sadis 35–39-aastaste vanuseklassis Euroopa olümpiakrossi meistri tiitli.
Maastikurattur Sille Puhu pälvis Serbias Novi Sadis 35–39-aastaste vanuseklassis Euroopa olümpiakrossi meistri tiitli. Foto: Erakogu

Viljandlanna Sille Puhu tuli Serbias Novi Sadis maastikuratta olümpiakrossis 35–39-aastaste naiste arvestuses Euroopa meistriks.

Puhu sõitis viis neljakilomeetrist ringi läbi ajaga 21.12.

"Sõidu tegi raskeks palavus: juba stardis oli temperatuur 30 kraadi ligi," rääkis ta võistluse järel. "Sain stardist hästi minema, kuid juba esimese kilomeetri peal tundsin "sipelgaid", mis sundis tempot natuke mõistusepärasemalt valima."

Teisel ringil ühel järsel trepilaskumisel kaotas Puhu joogipunktist saadud pudeli ja see tähendas, et ta pidi terve ringi sõitma joomata. "Õnneks edasi hoidsin oma kohta ja sõitsin stabiilselt lõpuni."

Rada oli Puhu sõnul omapärane ja kiire. "Munakivitõusud, pikad kindlusetreppidest laskumised, mis viisid ka läbi tunnelite, ning palju lahtist tolmu ja libedaid kurve."

Euroopa meistri särgi ja medali üle tundis Puhu väga head meelt ja ühtlasi tänas Viljandi linnavalitsust toetuse eest. Veel suuremat heameelt väljendas ta aga selle üle, et sai pühapäeval kohapeal kaasa elada oma lemmiksportlasele, eliitklassi ratturite seas võistlevale Janika Lõivule. Tema sõitis end seal kuuendaks.

Sille Puhu oli võidukas ka möödunud kuul Pärnumaal Jõulumäel peetud Eesti olümpiakrossi meistrivõistlustel.

Viljandis Hawaii Expressi kaupluse juhatajana töötav rattasportlane märkis, et treenib ta nii palju, kui töö ja muude toimetuste kõrvalt jõuab, kuid kümme tundi nädalas tuleb ikka kokku. "Pean seda suureks õnnestumiseks," lausus ta.

Olümpiakross on ainus maastikurattasõidu võistlusdistsipliin, mis on kavas ka olümpiamängudel. Eesti jalgratturite liidu kodulehel seisab, et olümpiakrossis sõidetakse lühikesel, nelja- kuni kuuekilomeetrisel tehnilisel ringil ning raja läbimine nõuab võistlejatelt head ratta valitsemise oskust ja paneb proovile nende füüsilise suutlikkuse. Võistlusklasside kaupa ühisstardiga sõidud kestavad naiste ja meeste eliitklassi sportlastel 1 tund 30 minutit kuni 1 tund 45 minutit, noorte ja seenioride võistlusklassides on sõidu kestus 30 minutit kuni 1 tund 20 minutit.

Pealtvaatajatele atraktiivne võistlusring planeeritakse mägisele maastikule, sellel on rohkelt eritüübilisi looduslikke ja vajadusel ka tehislikke tehnilisi elemente. Et rada on keerukas ja ohtlik, tuleb sellega enne võistlust treeningsõidul tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles